Fotbal v Určicích je za posledních třicet let jedním z těch, které udávaly tón celému regionu. Hrály se tu pravidelně vyšší krajské soutěže i divize a výsostní postavení trvalo poměrně dlouho. Jenže poslední roky to byl úpadek známé značky, která se spíše po velkém boji zachraňovala v I.A třídě. Teď je tomu zase jinak a klub opět nabral správný směr.

O všem dokázal rozhodnout tuto sobotu, kdy na jaře stále pokračuje v neuvěřitelné sérii. Poslední krok směrem k mistrovským oslavám zvládli hráči Určic na půdě Protivanova, který naopak bojuje o záchranu. To je obrat během pár měsíců zcela neuvěřitelný.

Největší zásluhu a podpis na tom má stoprocentně kouč Petr Gottwald, který převzal Určice v nepříliš dobré kondici a postupnými krůčky je přetvářel k obrazu svému. Z mužstva bojovníků postupně kádr obměnil na mužstvo fotbalistů, kde má každý svou roli a díky kombinačnímu fotbalu založenému na kvalitě znovu čeří vody.

Od příštího ročníku by se tak Určice měly přidat ke Konici, Čechovicím, Kostelci a Lipové v krajském přeboru. Mít hned pětici klubů v nejvyšší krajské soutěži Prostějovsko snad ani nepamatuje. Vedle řady ne zrovna povzbudivých zpráv o nejrozšířenějším sportu je toto jiskřičkou naděje.