Už odnepaměti spisovatelé všech dob a kultur velebili „nezkažený“ život na venkově, který kladli do protikladu k chaotickému a nezdravému životu ve městě. Teprve nyní to vypadá, že se knižní ideály konečně změní v realitu. Kdo žije na vesnici, ten zdravý prostě bude muset zůstat. Pokud se totiž už z jakéhokoliv důvodu vypraví k nejbližšímu doktorovi, může si sice nějaký čas posedět v přeplněné čekárně, nicméně po jisté době se stejně asi vydá zdravotní vycházkou zpět k domovu. Lékařů totiž kvapem ubývá, ti stávající stárnou a ti mladí se na „venkov“ nehrnou.

Na menších městech chybí zejména zubaři a praktičtí lékaři pro dospělé i pro děti. Všichni tito doktoři to mají dobré v tom, že bývají vlastními pány, na druhou stranu si chod ordinace včetně administrativy, ekonomiky a zásobování musí řešit sami. Pravdou je, že menší města i v našem regionu jim všemožně vycházejí vstříc a začínajícím praktikům i zubařům stále častěji poskytují ordinace bezplatně či za velmi nízký nájem.

Jenže ono to není jen o penězích. Mladí lékaři se svými rodinami volí větší města i kvůli lepšímu uplatnění svých partnerů či partnerek, širšímu výběru kvalitních škol, sportovního a kulturního vyžití či kontaktům se spolužáky a dalšími vzdělanými lidmi. Ano, dojíždět z města na venkov se dá vždycky, ale nikdo se do toho právě nehrne.

Na druhou stranu pro lidi žijící na vesnicích představuje aktuální trend velkou výzvu. Ostatně současná medicína se stále více snaží zprostředkovat zdraví v harmonii s přírodou. Žádné léky, žádné operace, ale samozřejmě ani žádné šarlatánství. Její filozofie by se dala shrnout asi takto: střídmě jezte a pijte, radujte se z drobností, co možná nejčastěji se hýbejte a občas si zacvičte jógu. Pokud se za takových podmínek ještě stihnete čas od času i slušně vyspat, vaše tělo se uzdraví samo a k doktorovi prostě nebudete muset.

Pokud tedy žijete na venkově, měli byste se těmito dobrými radami začít řídit co nejdříve. Ono totiž za pár let už stejně pravděpodobně ve vašem okolí nebude lékař, který by vám s vašimi zdravotními patáliemi mohl pomoci i jinak.