Zřejmě nebudu sám, když přiznám, že jsem se na nový ročník krajského přeboru těšil více než na jiné soutěže. Důvod byl prostý. Oproti předchozím ročníkům se v něm v uplynulé sezóně 2022/-2023 představilo hned kvarteto regionálních aktérů. Bylo také zajímavé sledovat, jak se dokáže s vyšší úrovní popasovat trojice nováčků. Je třeba říct, že všechny tři kluby ukázaly, že jejich výsledky v I.A třídách nebyly náhodné. To, co se nakonec podařilo jednomu z nich, navíc jen pár bodů od toho byl i další novic, je něco neuvěřitelného.

 

Když bychom to vzali postupně, tak je třeba říct, že na startu sezóny to nejlépe vypadalo s Čechovicemi. Ty vletěly do bojů naprosto skvěle a dlouho před sebe nikoho nepustily. Relativně dobrý start zaznamenali i v Konici a Lipové. Trápení potkalo Kostelec a mužstvo potřebovalo něco změnit. To se podařilo naprosto skvěle, takže postupně začal stoupat tabulkou, ve které se ještě do konce podzimní části dokázal srovnat s těmi nejlepšími.

Už po podzimu tak fanoušci věděli, že Čechovice a Kostelec mohou hrát až do závěrečných kol o postup do divize, což by znamenalo obrovský úspěch. Byla tu ale jedna z překážek, kterou představoval soupeř nejvzdálenější, a to Jeseník, který také proplouval soutěží bez větších zaváhání. Daleko od bojů o záchranu se pohybovaly i celky ze severu regionu a klidný střed tabulky držely po celý ročník.

Na jaře postupně začalo krystalizovat, jak může závěr krajského přeboru vypadat. Čechovicím se nevyhýbaly zdravotní komplikace a pokles formy, proto mužstvo pomalu ztrácelo kontakt s nejlepšími týmy, kterými byl Jeseník a Kostelec, jež se neustále držely na špici tabulky. V posledních kolech už bylo jasně, že vše závisí jen na nich a pokud neztratí, tak si první dvě místa mezi sebou rozdělí. Poslední dějství před koncem už měl Jeseník svou pozici jistou. Kostelec naopak do posledního kola vstupoval s tím, že v případě výhry se nemusí ohlížet, což se zdařilo na výbornou. Postup do divize je tak už dnes historickou událostí.

Čechovice i v posledním kole měly o co hrát a chtěly udržet třetí příčku, ke které potřebovaly bodovat ve Velkých Losinách. Zde se ale potvrdilo, že jaro tak dobré jako podzim nebylo. Je z toho až čtvrté místo, ale i tak je to na první sezónu parádní úspěch.

Jestli někdo z regionu opravdu zklamal, tak bychom řekli Lipová. Klub před zahájením ročníku spustil silnou spolupráci s Prostějovem. Dorazili opravdu kvalitní hráči z mládeže, kteří měli být rozdílovými hráči soutěže. Před sezónou se ozývaly hlasy, že by lipovské mužstvo chtělo jít směrem nahoru, neboť 1.SK by chtělo „farmu minimálně v divizi. Jenže nemělo na to, tréninková morálka totiž nebyla zrovna nejlepší… Spokojenost tak nebude ani v Lipové, ani eskáčku, protože kluky tento rok spíše zabrzdil. Rozdíl mezi podzimem a jarem to jasně ukázal.

Nelehké období za sebou má i Konice, jež by se dalo nazvat turbulentním rokem. Po postupu z I.A třídy se ještě sestava podařila udržet relativně kompletní a na podzim to bylo jasně patrné. Jenže během dlouhé zimní přestávky odešli tři klíčoví hráči směrem do ofenzívy a na jaře chyběli více, než se mohlo na první pohled zdát. Mužstvo bojovalo, ale klidná záchrana proběhla hlavně díky lepší podzimní části oproti slabým jarním odvetám.