Obrovský poprask způsobil průzkum veřejného mínění, který si nechala udělat Národní sportovní agentura ČR. Šlo jí prý o to zjistit, které sporty jsou u širokého spektra lidí nejvíc atraktivní z hlediska aktivního provozování i pasivního sledování.

Výsledky? Pět tisíc oslovených respondentů napříč českým národem rozhodlo, že by nejradši zkusilo bowling či kuželky, tenis a cyklistiku, na páté pozici stolní tenis, na osmé badminton. Kde zůstal fotbal? Sedmnáctý až za šipkami, sportovní střelbou nebo minigolfem.

Divácky zvítězil lední hokej před lyžováním a atletikou, osmá kopaná znovu dost ostrouhala například za šestým krasobruslením či sedmým automotosportem. Že má fotbal členskou základnu větší než všechna ostatní odvětví dohromady a v televizi nejvyšší sledovanost? Ale jděte…

Daný průzkum dopadl strašlivou bouří nevole ze strany mnoha sportů v čele právě s naštvanými „čutálisty“. A názorně ukázal, jak to se zjišťováním veřejného mínění obecně je. Pokud není vyloženě účelové, tak vždy rozhodují otázky včetně způsobu jejich položení. Výsledky jsou pak od skutečné reality často na hony vzdálené.