Po dvou nedohraných ročnících a jednom, kde jasnou rukou vládli fotbalisté Brodku u Prostějova, se v uplynulé sezóně bylo opět na co dívat a fanoušci se mohli těšit na zajímavé bitvy. Dlouho to byl pozoruhodný boj o prvenství a možnost postupu, ale nuda nebyla ani v případě, když šlo o záchranu. Možná trošku na škodu bylo nakonec pár kol před koncem relativně jasno, ale oproti předešlému roku to byla podstatně vyrovnanější zápolení, což je pro fotbalovou veřejnost jen dobře.

Po podzimu byly karty rozdány tak, že se na jaře mohlo do boje o titul okresního přeborníka zapojit hned pět celků. Takto vyrovnané popředí, kde všechny shodně dělil dvoubodový rozestup, tady dlouho nebylo. Situace se na jaře ale začala poměrně rychle krystalizovat. K překvapení téměř všech došlo ve Vrahovicích, které jako podzimní půlmistr začaly jaro nejhůře, jak jen mohly. Ztráta prvních tří zápasů znamenala nejen odsun na třetí příčku a ztrátu na první dva, ale taky konce kouče Mezuliánka, který se tak ani na druhý pokus nedočkal postupu do krajské soutěže s příměstským klubem.

Těchto ztrát nejlépe využili hráči Vícova a Olšan a postupem času bylo jasné, kdo si to nakonec o vavřín rozdá. Olšany často zvládaly těsné zápasy a držely se na první příčce před Vícovem, který kam přijel, tam vyhrával rozdílem třídy. Situaci pak ještě umocnila porážka v domácím prostředí s Vrahovicemi a zdálo se, že Olšany už jsou skutečně blízko. Jenže s končícím ročníkem docházel Olšanským dech. Mužstvo začalo ztrácet a následovala i porážka s Vícovem, kde zkušenosti hostů byly nad snahu domácích mladíků.

Vícov tak poté, co do sezóny vstupoval s ambicemi nejvyššími, je dokázal potvrdit i na hřišti a po jarní jízdě, kdy zaznamenal jedinou ztrátu, se nedá říct nic jiného, než že si své prvenství zasloužil. Druhou příčku obsadila kometa ročníku z Olšan také po právu a po konci ročníku se dozvěděla příjemnou zprávu, že si bude moci vyzkoušet vyšší soutěž. Oči pro pláč zůstaly Vrahovicím, které musely vzít za vděk třetí příčkou.

Bramboru pro sebe bez větších obtíží získaly Držovice, které neměly kolem sebe žádného konkurenta, a ročník dohrávaly hodně v poklidu. Po podzimu páté Dobromilice zažily strašlivé jaro, během něj došlo také na výměnu trenéra a tabulkou se propadly za rezervu Určic.

Do klidného středu patřil také Brodek u Konice, Němčice nad Hanou, Nezamyslice, rezerva Kostelce i Kralic.

Sestupové starosti měli už po podzimu ve Výšovicích a Přemyslovicích. Nováčci měli problémy se dostat do správného tempa soutěže a ani zlepšené výkony na konci ročníku už situaci nezměnily. Přemyslovice přitom ještě do posledního kola bojovaly, ale rezerva Plumlova jim ani teoretickou šanci nedala. Po roce se tak oba kluby zase vrací do třetích tříd.

Do nového ročníku bude zajímavé sledovat, jak se tentokrát kluby dokážou připravit. Co předvedou nováčci a zda to bude opět boj o každý bodík, nebo přijde na řadu další hegemon soutěže. Na tyto otázky se začne odpovídat už za necelé dva týdny, kdy okresní soutěž startuje svoji novou, nepopsanou kapitolu.

 

Další díl seriálu FOTBAL EXTRA je věnován ohlednutí za vystoupením v okresním přeboru, vše potřebné najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 24. července