Máme tady první prázdninový měsíc a tak se při opalování i pití drinků v klidu můžeme zahloubat do prostějovských kronik, které jsou každý měsíc tradiční součástí této rubriky. A ani v letních vedrech nebyla v historii nouze o zajímavé události, ať už ty šťastné či méně šťastné. Ovšem z daleké minulosti se mnoho záznamů nedochovalo...

V červenci 1953 byl v Prostějově založen okresní průmyslový podnik Kovozávody. O dvacet let později znamenal mezník pro místní továrnu Gala v Krasicích, jelikož výroba se rozjela v nové pětipodlažní budově. Místní noviny Stráž lidu vyměnily šéfredaktora, kterým se stal Jaroslav Ulrich. V Praze zemřel místní rodák JUDr. Alois Götz, literární historik, hudební a výtvarný teoretik.

Červenec 1983 a trocha kultury 19. a 20. století v místním muzeu, šlo o obrazy českých mistrů z depozitáře muzea.

V červenci 2013 kapku divočelo počasí. Jako letní měsíc překvapil – zaznamenal 28. 7. vysokých 36 stupňů, ovšem 1. 7. bylo pouze 9 °C. I tak byl nejteplejším měsícem celého roku a meteorologové v tomto měsíci zaznamenali kromě 24 letních dnů také jeden den tropický. Byl také nejchudší na srážky, kdy spadly zanedbatelné 0,2 milimetru. Dokončeny byly stavební práce na revitalizaci rybníka v Drozdovicích. Ten se dočkal zejména potřebné rekonstrukce břehů, vybudování nátokového a výtokového objektu a nového poloostrůvku. Práce provedla společnost Skanska a přišly magistrát na částku zhruba 4 miliony korun. Drozdovický rybník byl založen již v roce 1460, má rozlohu 1,4 hektaru a obsah vody 14 tisíc metrů kubických. Ve farnosti Povýšení svatého Kříže v Prostějově se stalo již tradicí pořádání městské poutě 5. července v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Brněnské ulici. Ta v roce 2013 byla v pořadí již pátá a byla samozřejmě nesena v duchu 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu. Mši svatou celebroval farář farnosti a místoděkan prostějovského děkanátu P. Dan Žůrek. Slavnostní ráz bohoslužby zvýraznilo přijetí svátosti křtu tří dospělých katechumenů.

Již počtvrté uspořádala Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých Prostějov (SONS) akci s názvem Dny umění nevidomých na Moravě, tentokráte jako celodenní akci v prostorách městské knihovny. Probíhala prodejní výstava výrobků zrakově postižených klientů SONS, vytvořených v rámci tvořivé dílny pro nevidomé. Ředitel knihovny zahájil výstavu obrazů, které tvoří nevidomí tzv. Čečovou metodou v nadaci Artevide, následně začalo kulturně dramatické pásmo sestavené z vystoupení amatérských umělců se zrakovým postižením. Rada města schválila výsledky zadávacího řízení na dodavatele rekonstrukce Milíčovy ulice. Na základě doporučení výběrové komise se vítězem zjednodušeného řízení na provedení stavby stala společnost Skanska. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činila 5,58 milionu korun. Vítězná nabídka vyhověla všem podmínkám zadávacího řízení, jako jediná obsahovala záruku za jakost díla v maximální požadované době, tedy 120 měsíců, a cena činila 2,95 milionu korun. Oproti předpokladu tak magistrát ušetřil 47 procent nákladů.

Zastupitelstvo města schválilo na návrh rady města výstavbu obratiště pro autobusy městské hromadné dopravy v průmyslové zóně. Rozpočtovým opatřením ve výši 70 tisíc korun bylo zabezpečeno zpracování projektové dokumentace. Se žádostí o vybudování točny pro linku č. 9 se na magistrát obrátil provozovatel městské hromadné dopravy, a to společnost FTL. Doposud se autobusy na konečné stanici otáčely vycouváním. Dopravce oprávněně upozorňoval na možné ohrožení bezpečnosti cestujících při couvání autobusu. Obratiště tedy bylo z důvodu dodržení bezpečnostních předpisů nutností. Rada města schválila zahájení zadávacího řízení podlimitní veřejné zakázky na stavební práce zadávané ve zjednodušeném podlimitním řízení projektu „Víceúčelové hřiště v areálu ZŠ Čechovice.“ Předpokládaná hodnota byla 8,498 milionu korun. Magistrát požádal na ministerstvu školství a tělovýchovy o dotaci s předpokládanou výší 40 procent z realizované ceny. V rozpočtu města pro rok 2013 byla na tuto akci schválena částka 6 milionů korun. Přijetím opatření umožnili zastupitelé zahájení první etapy stavby cyklostezky ve směru od Dolní ulice směrem na Kralickou a přípravu projektové dokumentace cyklostezky v Okružní ulici.

Takový byl červenec v minulosti, příště se „uvidíme“ u srpna.