Máme léto, období dovolených a mnoha aktivit. Bohužel se při nich zvyšuje pravděpodobnost zranění, vážných úrazů a je potřeba ošetření i léčby. A v mnoha případech je potřeba krev, které se ale právě v letních měsících mnohdy nedostává, protože lidé jsou na dovolených a zásoby se mohou tenčit.

Proto se tentokrát tak nějak obracím na ty, kteří by krev darovat chtěli, ale možná nevědí, co a jak a jaký je postup.

Krev hraje v současné medicíně nezastupitelnou a stále rostoucí roli. Nelze ji uměle vyrobit. Je třeba při těžkých úrazech, řadě operací (zejména plicní, cévní, ortopedické, transplantace), léčbě otrav, ale i celoživotně – jsou na ni odkázáni lidé léčeni umělou ledvinou, lide se zhoubnými nemocemi krve, léky z krve vyrobené jsou nezbytně nutné pro nemocné s poruchami srážlivosti (například hemofilici), léčbu poruch obranyschopnosti, léčbu popálenin a v řadě dalších situací... S rozvojem dalších léčebných metod roste potřeba krve získávané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život 4x krevní transfúzi a 12x preparát vyrobený z krve! V ČR v posledních letech nestačí počet nových dárců krve vyrovnat jejich úbytek daný věkem či nemocemi – např. v roce 2018 tak ubylo 15 tisíc dárců. Aby bylo dost krve pro naše nemocné, je třeba každoročně získávat 33 000 nových dárců krve! Právě na vašem pochopení závisí životy druhých. Možná již dnes či zítra bude právě vaší krve potřeba.

Svou krev darujeme, abychom nemocnému člověku pomohli zachránit zdraví, nebo dokonce život. Darovat svou krev bohužel nemůže každý. Nejvyšším zájmem je totiž bezpečnost příjemce krve nebo transfúzního přípravku. Rizik pro nemocného existuje celá řada, a proto je velká pozornost věnována výběru vhodných dárců. I to, co se mnohým lidem může zdát zbytečné, má v duchu zásady předběžné opatrnosti při posuzování vhodnosti dárce své místo. Darovat krev není právo, je to služba nemocnému. Proto je potřeba na transfúzní stanici vždy pravdivě odpovědět na všechny otázky, a to ať již v dotazníku, nebo položené lékařem (pokud by nedovedl dárce na některou z otázek pravdivě odpovědět, má možnost tzv. diskrétního sebevyloučení). Vyšetření dárce a jeho krve nedokáže zachytit všechna rizika, která by příjemce mohla ohrozit.

Z medicínského hlediska je vhodné začít odběrem tzv. plné krve (tj. odběr cca 450 ml krve tak, jak je dárci odebrána ze žíly). Speciální odběry jednotlivých složek krve (tj. samotné červené krvinky, krevní plazma, krevní destičky), při nichž jsou ostatní složky dárci v průběhu odběru vraceny, může dárce – v případě své ochoty a potřeby transfúzního zařízení – podstoupit, snášel-li dobře právě odběry plné krve. Je k nim často třeba i dalšího vyšetření (EKG). Možnost darovat krev má dárce prakticky v každém okresním městě.

Standardní postup při odběru krve je následující – příchod na transfúzní stanici, vyplnění dotazníku, udělení informovaného souhlasu, základní vyšetření, vyšetření lékařem, občerstvení, vlastní odběr, odpočinek, plánované dárcovství krve, pracovní volno. Na transfúzní oddělení přichází dárce přímo, není třeba, aby absolvoval prohlídku u svého praktického lékaře či jinde. Vše potřebné je dárci provedeno přímo v zařízení transfúzní služby. Dárci krve jsou také oceňováni. V případě bezpříspěvkových dárců krve Českým červeným křížem má za cíl zvýšit společenskou vážnost. ČČK již více než půl století pravidelně oceňuje bezpříspěvkové dárce krve (BDK) vyznamenáními, jako je „krůpěj“ krve, bronzová, stříbrná a zlatá medaile Prof. MUDr. Janského a dále Zlatý kříž ČČK třech tříd a plaketa ČČK.

V Prostějově je místo odběru krve vcelku jasné. Jde o hematologicko-transfúzní oddělení místní nemocnice a všechny informace lze nalézt na stránkách www.nemocniceprostejov.agel.cz/pracoviste/oddeleni/hto/informace-pro-darce/proc-darovat-krev.html. Nikdy nevíte, kdy budete krev sami potřebovat, takže pokud můžete, darujte. Říká se tomu pomoc bližnímu svému, a dokud nebude místo krve vymyšleno něco jiného, bude stále tou nejvzácnější tekutinou.