Legendární trenér z Hané Karel Brückner, pod jehož vedením hrála Sigma Olomouc i česká reprezentace nejlepší a nejmodernější fotbal ve svých historiích, proslul také jedním slavným, zároveň originálně kritickým výrokem k výkonu svěřence Jiřího Rozehnala, že to z jeho strany bylo baroko.

Do opravdového herního baroka teď bohužel klesl současný národní výběr ČR pod vedením Jaroslava Šilhavého. Přitom ještě před pár lety vše vypadalo velmi nadějně, náš nároďák byl schopen alespoň místy předvádět kvalitní práci mezinárodních parametrů a porážet i největší favority.

Postupem času ale vše kleslo až do momentálního stavu, který vyvrcholil čtvrteční ostudou v Albánii. Při vší úctě k rozjetému soupeři každý (i částečný laik) věděl, co domácí budou hrát a na jaké pojetí se tedy připravit. Přesto nedostatečně nachystaní Češi nebyli schopni protivníkovi čelit.

Symbolické je, že po zaslouženém debaklu se jako obvykle hledaly jeho zástupné důvody v podobě nepřízně rozhodčích při klíčovém výroku o (ne)ruce Mojmíra Chytila. Podobné to ostatně bylo o den později v případě reprezentační U21 a její zbytečné ztráty v závěru s Walesem. Skutečná pravda někdy bolí...