Ahoj všichni,

dnes bych se rád věnoval jednomu zajímavému projektu a věcem s ním souvisejícím. Před měsícem nás navštívil na hlavním nádraží Legiovlak. Pro neznalé odcituji z webu projektu toto: „Legiovlak je ambiciózní projekt Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta potrvá minimálně do roku 2026 díky podpoře Ministerstva obrany a Ministerstva dopravy. Legiovlak pomáhá veřejnosti, a především mládeži obnovovat povědomí o čs. legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. Vstup do expozice Legiovlaku je zdarma, a to i díky podpoře Ministerstva obrany ČR, Ministerstva dopravy ČR, Českých drah, SŽ, pojišťovně Generali a dalších partnerů“.

 

Já sám jsem navštívil Legiovlak při jeho obou zastávkách ve městě a myslím si, že jde o projekt zdařilý. Primárně by měl podporovat pojmy, které se nám dnes kapku vytrácí, jako je vlastenectví, hrdinství, odhodlání k boji, překonávání překážek. Již jsem zmiňoval, že i můj dědeček byl legionář a onu trasu též absolvoval, samozřejmě tedy v roce 1918. Bohužel jsem neměl šanci si s ním o tom pohovořit, ale dohledal jsem si materiály ve Vojenském historickém ústavu. Věřte, bylo to zajímavé čtení. Prožil si asi velmi krušné chvíle a myslím, že ona cesta tříbila i jeho politické názory.

A teď k vlastnímu navštívení vlaku. Šel jsem se podívat 29. října a byl jsem tam zcela sám. To mělo svá pozitiva. Expozici jsem si prohlédl bez problémů, udělal i fota, ale pak jsem si položil otázku, kde jsou spoluobčané a hlavně školní mládež, která by se měla primárně učit dějinám. Inu, někde se stala chyba. Jen zodpovědní ze školství vědí, proč se tak stalo. Až tady bude Legiovlak příště, určitě se jděte podívat.

Marty