Už to bude dvacet let, co jsem na radnici zaslechl první informaci o plánu města pustit se konečně do rozsáhlé rekonstrukce vozovky v Havlíčkově ulici v Prostějově. Silnice vydlážděná takzvanými kočičími hlavami pamatuje už snad vládu Marie Terezie. O tom, že se silnice na mnohých místech propadá a na většině plochy se dlažební kostky drolí, jsme ve Večerníku informovali nesčetněkrát.

Ano, už před dvaceti lety, ještě za starostování Jana Tesaře, se uvažovalo na radnici o tom, že se kousne do pořádně kyselého jablíčka a vozovka v Havlíčkově ulici projde kompletní modernizací. Za tyto dvě dekády let se neudálo nic. Vůbec nic. Proč? Důvod je jednoduchý. Každá následná reprezentace města měla strach a obavy k rekonstrukci přikročit. Za otřesný stav vozovky v Havlíčkově ulici totiž může kořenový systém zdejších okrasných buků, které celé podloží nadzvedávají, vozovka se tak propadá.

„Jestliže někdo někdy najde odvahu k rekonstrukci Havlíčkovy ulice přikročit, bude muset pokácet všechny ty stoleté buky. A do toho se nikomu nechce,“ prohlásil před deseti lety tehdejší náměstek primátora Zdeněk Fišer.

A měl recht, ta obava bojovat s ochránci životního prostředí v radních přetrvává dodnes. Navíc jsem zjistil, že sami obyvatelé Havlíčkovy ulice si nepřejí kácení starých, ovšem stále zdravých buků.

Takže jak z tohoto bludného kruhu ven? Sám nevím. Buďto si budeme hýčkat stromy, nebo budeme jezdit po nové vozovce. Dohromady to nepůjde. A jsem zvědavý, kdo tento problém rozlouskne. Zatím je z Havlíčkovy ulice ostuda přímo v centru města.