Už za několik dní si připomeneme 17. listopad, který patří k našim nejdůležitějším státním svátkům. Právě toto datum bylo v naší historii už dvakrát důležitým mezníkem. A vždy u toho byli mladí lidé, především studenti vysokých škol, kteří se nechtěli smířit s nesvobodnými poměry ve své vlasti. Poprvé to byl jejich protest proti nacistické zvůli, podruhé hlasitý nesouhlas s totalitními poměry na konci osmdesátých let.

V Prostějově na tento státní svátek pravidelně nezapomínáme. Pro řadu z nás byl listopad 1989 počátkem svobody, možnosti cestovat, práva doopravdy volit a být volen, zásadního zlepšení kvality našich životů i nápravy poškozeného životního prostředí. Jeden příklad za všechny: Zatímco v roce 1989 se čeští muži průměrně dožívali 68 let, dnes je to zhruba o 7 roků více. Průměrný věk dožití žen stoupl dokonce ze 75 na více než 81 let.

Zvu proto všechny naše občany na letošní připomínku výročí boje za svobodu a demokracii. Vzpomínkový akt se uskuteční tento pátek 17. listopadu v deset hodin u sochy T. G. Masaryka před budovou radnice. Společně s kolegy z vedení města se na vás těšíme.