Mládež má za sebou podzimní část ročníku 2023/2024, který je třeba spíše než výsledkově hodnotit tak, že to v prostějovském regionu nevypadá až tak zle, jak by si člověk mohl často myslet. Samozřejmě mohlo by být ještě daleko lépe a vyhráno pro budoucnost rozhodně není, ale trend posledních let snad ukazuje, že teď už si to kluby nenechají proplout mezi prsty a budou v této mravenčí práci nadále pokračovat.

Ne vždy se totiž podaří, že u tohoto sportu děti vydrží až do dospělé kategorie, ale i pokud se podaří alespoň jednoho hráče dostat až sem, pak zaslouží každý z jeho trenérů velkou poklonu. Jinak už totiž fotbal nebude.

Na otázky, proč se desetiletí s mládeží kompletně zaspalo, se jen těžko hledají odpovědi, ale mohou za to všichni bez rozdílu, co se ve fotbalu dlouhodobě pohybují. Nejvíce to bylo znát právě na těch menších obcích, z čehož následně měly potíže i ty větší a větší kluby, protože zkrátka konkurence nebyla dostatečná. Už asi dávno pryč jsou například i dvě skupiny v okresních soutěžích. Dost tomu však napomohla i doba, protože nyní už není zase takový problém s mládeží dojíždět i do vzdálenějších koutů. Konečně i v kraji najdou zajímavou konkurenci.

Na řadě míst, kde se s mládeží dlouhodobě dobře pracuje, jsou už znát výsledky. Mladí hráči se postupně zapracovávají do kádrů mužů a většina si už moc dobře uvědomuje, že toto je jediná cesta pro budoucnost. Najdeme sice bohužel stále místa, kde ještě k pochopení nedošlo, ale ono se to taky jednoznačně brzy projeví na výsledcích. Rok od roku bychom tak v dalších letech mohli vidět více těchto hráčů, protože po velkém boomu postupně první generace dorůstají.

Nesmí se ale usnout na vavřínech a myslet si, že když se vám povedlo přivést pár mladých hráčů, tak je vyhráno. Ne, tato cesta musí být stále postupná a bez dobré mládeže to zase jen oddálí problém, který stejně jednou přijde.

Hlavní prapor v mládeži drží nadále prostějovské eskáčko, které má k dispozici ustálenou strukturu všech celků a snaží se nadále zvyšovat a zlepšovat konkurenci. Ne všechny kroky se také daří, ale na postavení vlajkové lodi se jistě nic měnit nebude a čím lepší bude spolupráce mezi hlavním klubem a okolními vesnicemi, tak to bude pro všechny daleko větší plus.

Řeč by mohla přijít i na jednotlivé výsledky, které samozřejmě něco ukazují, ale stále by to neměla být ta hlavní priorita, kvůli které by se trenéři a klub měli mládeži věnovat. Jistě každému udělá velkou radost, když bude spíše sbírat výhry a pochvaly, ale i přes porážky se dá udělat krásná kariéra spokojeného fotbalisty v rodné vsi. A právě na tyto kluky, kteří v mládeži spíše trpěli, bychom neměli zapomínat.

Když se nyní člověk podívá na tabulky, tak vidí, že v dorosteneckých kategoriích, ale i žácích se počet klubů relativně daří stále držet a zvyšovat, a to je ten příslib do budoucna, jenž náš region už akutně potřeboval pro své další fungování. Každý, kdo sledoval fotbal na nejnižších úrovních v poslední dekádě, tak jistě ví, o kolik klubů méně nyní mezi soutěžemi najdeme.

 TŘETÍ díl nové řady seriálu FOTBAL EXTRA, zaměřené na podzimní sumář všech mládežnických soutěží včetně tabulek po podzimní části, najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 27. listopadu