Trh práce se neustále vyvíjí. Některé profese vznikají, jiné zanikají. Je pravděpodobné, že některé ze současných pozic v dohledné době nahradí umělá inteligence (AI). Ta vykazuje v dnešní době veliké pokroky. Můžeme se s ní setkat v mnoha odvětvích – jde například o automobilový průmysl, mobilní asistenty nebo komunikaci se zákazníky.

V těchto případech se nad užitím AI mnoho z nás už ani nepozastaví. V technických oblastech s ohledem na pokroky digitalizace člověk zkrátka užití AI už očekává.

Podobně je to s roboty. Jejich počet se neustále zvyšuje. Impulzem pro jejich zavádění je nízká nezaměstnanost spojená s rekordním nedostatkem pracovních sil. Zároveň dochází ke zlepšování technologií stejně jako ke snižování nákladů na jejich výrobu.

Roboti ve větší míře nahradí zejména profese spojené s rutinní prací, které se v současnosti označují jako operátorské. Už dnes jsou automatizované provozy hojně rozšířené, stále se však vyplatí pouze tomu, kdo postaví linku a bude na ní vyrábět velké množství stejného zboží po dobu několika let. Ideálním příkladem jsou automobilky a jejich dodavatelé.

Pokud se však změní výrobek, pak může nastat problém. Předělat a přeprogramovat robotickou linku obvykle stojí víc peněz než dělníkům vysvětlit nový pracovní postup. Každý robot zvládne práci za tisíce lidí, má však hodně omezené a někdy i krátkodobé využití.

V důsledku jejich zdokonalování však řada operátorů linek možná bude nucena dělat něco jiného. Dočkáme se tak nových šikovných elektrikářů, instalatérů, pokrývačů či zedníků, kteří nám citelně chybí? Doufejme, že ano. Bojím se však, že lidé nahrazení roboty najdou zaměstnání ve státní správě. Jedná se totiž o výjimečný prostor, kde je vše navzdory technickému pokroku stále složitější a složitější. Na co tam dříve stačil jeden, musí být nyní čtyři. Jak je to možné? Inu, jeden něco dělá a další tři ho kontrolují...