Příběh jako z pohádky napsali fotbalisté Kostelce na Hané v posledních dvou letech. Nejprve díky lepšímu koeficientu dostali ze druhé příčky možnost postupu z I.A třídy do krajského přeboru, aby rok nato opět ze druhého místa opět oslavili postup, tentokrát do divize, kterou si ve své více než devadesátileté historii zahráli vůbec poprvé. Hlavní zprávou podzimu je především fakt, že si hráči dokázali, že mohou hrát s kýmkoliv i ve čtvrté nejvyšší soutěži republiky.

 

Ambice před začátkem soutěže se daly v Kostelci jen těžko predikovat. Mužstvo doplnilo pár hráčů, kteří zvýšili kvalitu a konkurenci v kádru, ale co přesně se bude od divize očekávat, zůstávalo neznámou. Přípravné zápasy i první zápas v poháru proti soupeři z Holice ukázaly, že by to nemuselo být špatné. Historicky první utkání v divizi doma proti Rýmařovu pak také skončilo výhrou. Pak však přišlo poměrně kruté vystřízlivění, kdy svěřenci kouče Keluce zapsali hned šest porážek za sebou, a především domácí ztráty s HFK Olomouc a Všechovicemi se kousaly jen velmi těžce. Obzvláště pro mužstvo, které téměř neznalo porážky, byla tato situace novinkou a muselo se s ní vypořádat. V kabině se tak trochu pročistil vzduch a očividně to zabralo. V osmém kole přišla výhra na domácí půdě proti Přerovu, ta dodala zase zpátky sebedůvěru a bylo na čem stavět. Doma pak Kostelec zapsal i další dvě výhry a nestačil na Baťov.

Co bude třeba naopak do jarní části určitě zlepšit, je venkovní bilance. Zde získal Kostelec body jen v Kozlovicích, což bylo při pohledu na tabulku velké překvapení, ale výhra byla zasloužená. I z půdy soupeřů se však dalo vytěžit víc, což si všichni v klubu moc dobře uvědomují.

Ta nejhlavnější věc se ale udála mimo pohled na výsledky a je jí fakt, že fotbalisté Kostelce, kteří ve velké většině v mužstvu působí už od I.A třídy, si jasně dokázali, že i o dvě třídy výše mohou hrát vyrovnanou partii s kýmkoliv a jejich hranice při tvrdé práci a poctivém tréninku nejsou ani proti těm nejlepším v divizi.

Tvrdá práce ale musí pokračovat v průběhu celé zimy, protože bez ní se okamžitě projeví rozdíl oproti nižším soutěžím, o čemž se už přesvědčili. Paradoxně by se tak dalo říct, že série porážek mohla klubu spíše pomoct než uškodit, protože pro některé hráče to znamenalo uvědomění, že bez náročné přípravy to prostě nepůjde. S tím tak jistě půjdou i do zimní přípravy a bude hlavně na trenérském štábu, aby hráče udržel ve zdravém napětí.

Pro celý regionální fotbal je totiž velmi důležité, aby Kostelec svou misi v divizi zvládl a neměl potíže se záchranou. Prostějovsku fotbal ve vyšších soutěži totiž velmi chybí a pro mladé hráče to může být další motivace navíc. A kdo ví, třeba na tento posun v blízké budoucnosti naváže i další regionální zástupce, kvalita by mohla jít nahoru i v nižších soutěžích. Tak ať to i na jaře kope minimálně stejně tak jako ve druhé polovině podzimní části probíhajícího soutěžního ročníku 2023/2024.

 

Čtvrtý díl nové řady seriálu FOTBAL EXTRA zaměřený na působení Kostelce na Hané v divizi najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 4. prosince