Je to fenomén dnešní doby. Když někdo záměrně provokoval ve vesnické hospodě, dostal přes hubu a byl klid. Zatímco rvačky na veřejnosti jsou dnes až na pár výjimek věcí výjimečnou, nejrůznějších provokatérů všude najdeme obrovské množství. V teple svých zatuchlých domovů za monitory svých počítačů či mobilů se cítí být nezranitelní a nepolapitelní. Jejich „zábavou“ je urážet, lhát a budit u druhých pocity vzteku a naštvání. Nejhorší, co můžete udělat, je přistoupit na jejich hru. Na druhou stranu, pokud máte dostatek nadhledu, může si s nimi pohrát i vy. A není to úplně špatná zábava...

Takzvaní rollové se zapojují do nejrůznějších diskusí na sociálních sítích a jejich hlavním cílem je svými provokacemi a urážkami vyvolat hádku. Téměř bezvýhradně k tomu využívají silná slova prošpikovaná vulgaritami, jimiž hodnotí člověka, s nímž chtějí vyvolat konflikt. Každý jen trochu rozumný člověk přitom ví, že jejich slova neříkají absolutně nic o lidech, které uráží, ale zato opravdu hodně o nich samých. Přesto jim lidé se sníženou mírou sebekontroly velice snadno skočí na špek a troll dosáhne toho, v čem si libuje: vykolejí člověka, jemuž by při běžném chování byl naprosto lhostejný.

Trollové nemusí být nutně úplně hloupí, nicméně jsou to téměř bezvýhradně lidé duševně nepovedení a zmrzačení, často profesně neúspěšní a osamocení. Jedinou příležitost, jak se alespoň trochu dostat výš na pomyslném sociálním žebříčku, vidí v tom, aby na svoji úroveň ponížili i lidi kolem sebe. K tomu využívají prostředí internetu, zejména sociálních sítí, na nichž tráví neuvěřitelné množství času. Přirozeně že tím trpí jejich osobní i profesní život, ale to už je jim svým způsobem jedno, protože na obojí prakticky rezignovali. Pokud selhávají v reálném životě, zbývá jim jediná možnost: stát se králi alespoň ve virtuálním prostoru.

Tito lidé se velmi často skrývají za falešnými profily, což je pouze jeden z celé řady důvodů, proč je jejich ochota kontaktovat se s vámi mimo prostředí internetu téměř nulová. Zatímco na síti se jedná o velkohubé suverény, v reálném životě jsou zcela neškodní, zbabělí a trpí stejně jako ryba na suchu. Jasně že ze všeho nejlepší je takové lidi ignorovat. Heslo „nekrmte trolly“ je jedním z hlavních zásad současné psychické hygieny. Ve své podstatně znamená: nedělejte to, co troll chce, tedy nerozčilujte se, nenapadejte jej, stejně jako on vás. Jedině v případě, že jej budete ignorovat, přestane jej jeho „hejtování“ bavit. Ale toto heslo může mít i jednu výjimku. Pokud chcete zjistit identitu daného „trolla“ a nejste si jisti, pak není od věci na jeho hru přistoupit. Ono totiž ve chvíli jistého vykolejení každý z nás reaguje vždy stejně, ať už se vydáváme za kohokoliv. V takové chvíli nás zaplaví emoce, které vypnou zbytek mozku a chování i vyjadřování přepnou na autopilota. V případě trollů je to pak tak, že bez ohledu na aktuální stylizaci začnou používat stejná slova i slovní obraty jako ve svých dalších profilech, z nichž některý může být i ten pravý. A právě podle jejich slov můžete odhalit, kdo za urážkami a pomluvami ve skutečnosti stojí. Člověk zkrátka může mít spoustu účtů na Facebooku, ale sám před sebou nikdy neuteče...

Přesto je vždy nejlepší nechat internetové trolly žít jejich smutný život. Ale pokud vás popadne zvědavost a touha odhalit jejich pravou identitu, pak to může být docela prima dobrodružství. Budete-li v něm úspěšní, můžete si následně připadat jako Sherlock Holmes. A v případě, že svých provokací nezanechají, budete navíc vědět na koho podat trestní oznámení pro stalking či pomluvu.