Skoro všichni mluví o velké vyrovnanosti současné nejvyšší soutěže volejbalistek ČR. Přitom už v polovině základní části – tedy po devíti odehraných kolech – byla extraligová tabulka výrazně oddělená na horní a spodní část se značnými bodovými rozestupy, mnohem většími než v minulých letech.

Jak to tedy je? Ten markantní rozdíl mezi lepší a horší pětkou vznikl hlavně tím, že nejsilnější týmy Prostějova, Liberce, Šelem Brno a částečně i Olympu Praha a Ostravy dlouho moc neztrácely proti ostatním pěti družstvům, tedy Královu Poli, Olomouci, Přerovu, Šternberku a Frýdku-Místku.

Přitom třeba Šantovka UP určitě není natolik slabá, spíše se jen potácela v krizi a teď se výkonnostně zvedá. Něco podobného prožívá omlazený kolektiv KP Brno, herní progres je znát rovněž u Přerova. Zatímco podceňovaný šternberský mančaft tu a tam loupí vcelku kontinuálně, naopak Sokolky ze severu Moravy jsou dosud evidentně nejslabší.

Svá překvapivá klopýtnutí si nedávno vybrala Dukla, občas nečekaně ztrácet začali poslední dobou též další spolufavorité. Tedy ekipa prostějovská i pražská, trochu také Šelmy. Opačným směrem nahoru jdou ostravské „chacharky“. Každopádně je pravda, že hojně propíraná vyrovnanost se s přibývajícím časem čím dál víc dere na scénu.

Co se týče našeho vékáčka, tak si přesto myslím, že má takřka všechno ve vlastních rukách. Pokud totiž předvádí kvalitní volejbal, na jaký skutečně má, je výkonnostně nad drtivou většinou soupeřů. Akorát musí zapracovat na stabilitě a opravdu se už vyvarovat tolika dlouhých bodových výpadků během svých duelů. Potenciálem nechat za sebou úplně všechny v české lize rozhodně disponuje, je však potřeba tuto sílu naplno prokázat na hřišti.