Měla všechny předpoklady, aby se jí vše dařilo: byla inteligentní, vzdělaná, pohledná i pracovitá. Pro svoji maminku i babičku představovala smysl života, náročnou školu zvládla bez problémů a její pacienti k ní chodili rádi, což zrovna u zubařů nebývá vždy samozřejmostí.

Její okolí ji bralo jako laskavou, citlivou, ochotnou a přátelskou mladou ženu. Přesto se život Magdaleny z Konice osudově zvrtl naprosto nečekaným způsob. Místo toho, aby si během slunečných dní letošního jara užívala výletů do rozkvetlé přírody, trávila řadu měsíců v osamění své vazební cely. Stejně jako Vilém ze slavné básně K. H. Máchy se tam dostala kvůli vraždě muže, který rozhodně nebyl příkladem lidských ctností. Zatímco Vilém zabil svého člověka, který sváděl jeho milou a jenž byl zároveň jeho otcem, Magdalena se podílela na smrti člověka, jehož lze jednoznačně označit za ukázkový příklad psychopata. Dokud žil, nechala se od muže posedlého touhou po kontrole a moci nad ostatními lidmi zneužívat zcela fatálním způsobem. A právě Richard Š. měl Magdalenu požádat o asistenci při sebevraždě, jelikož se nezvládal vyrovnat s problémy se zrakem. Kvůli tomu jí škodí i po své smrti.

Na první pohled psychopata neodhalíte. Velmi často se jedná o jedince vnímavé a inteligentní. Dokáží okouzlit a ve spoustě věcí s nimi budete souhlasit. Ale jednou za čas na někoho udělají takový podraz, že normální smrtelník nechápe, jak je někdo něčeho podobného schopný. Když chtějí, absolutně nedodržují dohody s dalšími lidmi a neuznávají své závazky. Co řeknou, to náhle neplatí.  

Pokud se psychopat dopustí čehokoliv špatného, není schopen lítosti. Dokáže city velice věrohodně zahrát, nikdy si však ve skutečnosti nebude nic vyčítat. Vinu vždy přenese na někoho jiného. Věří totiž, že umí druhé lidi oblafnout. Cítí se totiž být lepší a chytřejší než ostatní. Psychopata, který se dopustí něčeho špatného, můžete usvědčit a třeba i potrestat. Nikdy ho však nedonutíte k tomu, aby své selhání uznal. Pokud se psychicky zhroutí, není to proto, že by si náhle uvědomil svoji vinu. Udělá to jen proto, že si uvědomí, že nedosáhl svého.  

Psychopatů je u nás mnohem více, než byste čekali. Podle uznávaného českého neuropatologa Františka Koukolíka trpí psychopatií čtyři procenta mužů a jedno procento žen! Z toho vyplývá, že jen v Prostějově žije téměř dva tisíce psychopatů a necelých pět set psychopatek. Je tedy velmi pravděpodobné, že někoho z nich osobně znáte.

Jak zjistit dříve, co je ve skutečnosti zač, než bude pro vás definitivně pozdě? Psychopata poznáte podle toho, že velice často upozorňuje na chyby ostatních, a to s velkou přesností a citem pro detail.

Richardu Š. se v Magdaleně podařilo vzbudit obrovský pocit viny za předčasnou smrt její maminky. Namluvil jí, že za její předčasný odchod ze světa nese odpovědnost, neboť si s sebou nese velkou zátěž z minulých životů, kdy měla být mimo jiné být dozorkyní v Osvětimi.

S něčím podobným se nedá racionálně bojovat, může se to pouze ignorovat. Ideálním a vlastně jediným možným řešením je přerušit s podobným člověkem kontakt. Pokud to nejde, je třeba si uvědomit, že v jeho případě nemá cenu mu naslouchat či se ho snažit pochopit. Lze ho jen brát s velkou rezervou. Jen tak se vám podaří uchovat vlastní zdravý rozum.

Magdaleně se to bohužel nepodařilo a cena, kterou za to platí, je až neuvěřitelně přemrštěná.