Letošní kalendářní rok 2023 pomalu vrcholí, a proto mi i v této rubrice tradičně dovolte aspoň malé ohlédnutí, co se na sportovním poli našeho regionu za uplynulých dvanáct měsíců (ne)povedlo.

Světově nejpopulárnějším odvětvím je samozřejmě fotbal, který na Prostějovsku zaznamenává v nižších soutěžích spíše vzestup. Krásným příkladem je Kostelec na Hané, jenž postoupl do divize, Určice se v létě posunuly do krajského přeboru, kde se daří Lipové, Pivín září i po postupu do I.A třídy, Klenovice s Otaslavicemi se pohybují v popředí I.B třídy, kam pronikl Vícov i Olšany.

Vlajková loď naší okresní kopané 1.SK Prostějov naopak strádá a znovu bojuje pouze o záchranu Fortuna:Národní ligy, snad bude v této klíčové bitvě opakovaně úspěšná. Co se týká ledního hokeje, vedle setrvalého pohybu Jestřábů v širší špičce Chance Ligy zaujalo úspěšné vtrhnutí nového mužského týmu SK Prostějov 1913 do krajského přeboru.

Co ostatní sporty? Absolutně top zůstává tenisový TK Prostějov díky dospělým hvězdám i vynikajícímu mládí. Velkou mezinárodní kvalitu dál prokazují parašutisté Dukly Prostějov. Reálné ambice na zisk mistrovského titulu opět mají volejbalistky VK Prostějov, zatímco prvoligoví basketbalisté BCM Orli Prostějov strádají. Celkově se však sportovní úroveň našich regionálních končin drží na vysokém levelu.