Jak v severní části regionu, kterou zatupuje dvojice účastníků, panovala spíše spokojenost, tak na opačné straně jsou pocity zcela odlišné. Určice jako nováček, který však už dříve řadu zkušeností s přeborem měl, jistě věřily tomu, že se jim podzimní část podaří daleko lépe. Před startem jara se dá očekávat, že hlavním úkolem bude záchrana, která se nyní jeví jako velmi náročná s přihlédnutím na fakta. Kde se však zrodilo největší překvapení podzimu, tak to je v Čechovicích. Skvělý rozjezd klubu ukazoval, že mužstvo očividně bude chtít nadále držet svůj tradičně vysoký standard, jenže to vydrželo jen polovinu podzimu. A jen těžko najdeme jiného zástupce z regionu, který pauzu vyhlížel s větší nadějí.

Když bychom se vrátili k loňské premiérové sezóně Čechovic v krajském přeboru po jejich postupu, tak se bez přehánění dá říct, že dlouhou dobu to vypadalo, že by mohly pomýšlet na další postup. I letošní rok pak začaly velmi dobře a vše nasvědčovalo tomu, že opět budou hrát v krajském přeboru prim. K tomu vyšlo dobře i první předkolo Mol Cupu, kde si mužstvo dokázalo, že se může měřit s divizním celkem.

Jenže co do poloviny září šlo hladce, se najednou zadrhlo. Poměrně jasná a také překvapivá porážka s Lipovou zcela otočila podzimní směr. Kromě porážky totiž celek přišel o dva důležité hráče sestavy, ale zásadním problémem byla očividná ztráta důvěry ve vlastní schopnosti. Zde tak začala série, která v posledních dekádách nemá v Čechovicích obdoby. Zatímco po prvních sedmi zápasech byli hráči téměř na vrcholu soutěže, tak v dalších osmi duelech už nezískali jediný bod. Postupně se propadali tabulkou až na konečné jedenácté místo, kde se tak nyní spíše poohlížejí po klidné záchraně. Ambice na nejvyšší příčky jsou u ledu.

Oproti tomu Určice chtěly ukázat, že po svém jednoznačném postupu z I.A třídy patří do vyšší soutěže, ale ani jim se nedařilo tak, jak si samy představovaly. Doma to ještě relativně šlo, ale venku na tom nejsou vůbec dobře, nedovezly ani bod. Momentálně se tak nachází jediný bod od sestupových příček a jarní část bude hlavně o tom, aby se jich tento boj netýkal až do samého závěru. S přihlédnutím k faktu, že je ale čeká hned devět zápasů na půdě soupeřů, to rozhodně nebude snadný úkol.

Oba celky pak ale řada věcí i spojuje. Shodně si totiž prošly určitou krizí a také se jim dost komplikovala situace v sestavách. Zatímco u Určic se jednalo hlavně o dlouhodobé marody, tak Čechovicím hráči pravidelně chyběli nejen kvůli zranění, ale i v důsledku obdržení červených karet, na které si budou muset v průběhu jara také začít dávat větší pozor, protože tyto absence jsou následně velmi citelné. Pro oba však může být pauza jistou výhodou s ohledem na daleko lepší zítřky. Musí se však zapracovat nejen na fyzické, ale i psychické stránce.