Obchodům na vesnicích sice pomalu, ale jistě zvoní hrana. Dávno pryč je doba, kdy sloužily jako důležité místo služeb, kam si lidé chodí popovídat, zjišťovat informace a setkat se se sousedy. Ano, chodilo se tam nejen pro potraviny. Ty, které zůstávají, fungují většinou s podporou obcí. Vykazují buď jen malý zisk, nebo dokonce vůbec žádný. Přesto se je někteří jejich provozovatelé snaží udržet za každou cenu. Pro starší lidi je to totiž mnohdy jediná možnost, jak si nakoupit a kde si popovídat.

Jak tyto obchody zachránit? Nakoupit si kdykoliv, třeba v noci, umožňují nové digitální prodejny v režimu 24/7. Fungují ve dvou variantách. Buď v nich přes den obsluhují prodavači a do automatického módu obchod přechází po běžné prodejní době, anebo jsou krámky zcela automatické, bezobslužné, hlídané na dálku. Podobné z řešení našli v Ondraticích. A nemuselo by se jednat o ojedinělý projekt v našem regionu.

Dnes už prostě na obci není v plusu obchod, který funguje od ranních hodin do odpoledne. V tu dobu je totiž většina lidí mimo své bydliště v důsledku pracovních povinností, zaměstnaní dají přednost velkému marketu před malým krámem. Region je obchoďáky, které kromě potravin nabízejí i spotřební zboží, doslova prošpikovaný. Včetně obchodních center. V řadě míst se tak objevují hlasy volající po regulaci počtu nákupních center.

Velkému výběru obchod na obci může jen těžko konkurovat, ale stále má co nabídnout. Někde to vyřešili asijským obchodníkem, který nemá problém ve své prodejně sedět od rána do večera. Řadě lidí to vyhovuje právě z toho důvodu, že si tam mohou zajít kdykoliv. Na dalších místech na to jdou ale ještě vynalézavěji. Stále častější variantou je fungování takzvaného provozu bez obsluhy, kdy stačí platební karta a chytrý telefon. Prodavačku pak ani nehledejte. Má to řadu výhod. Majitelé ušetří na nákladech, protože když si člověk spočítá, že by v tomto provozu potřeboval minimálně tři lidi na plný úvazek, zatímco tady mu stačí klidně jeden člověk. Ohromným plusem je flexibilita otevírací doby, kdy si člověk může vybrat, kdy půjde do obchodu.

Postupná změna zákaznických zvyklostí navzdory potížím drobných obchodníků pokračuje a s ní dál expandují právě řetězce. Ne všude to ale vzdali. Díky bezobslužnému systému si zákazník nakoupí i pozdě večer. V nově vznikajících prodejnách pod kamerovým systémem je ošetřena bezpečnost. Na obcích věří v dobro lidí. Rodí se tak pro všechny šance, jak oživit obec a jak zajistit dostupnost potravin i starší generaci.

Samosprávy obcí to nevzdávají. Rozhodly se, že využijí prostory, které mají obce k dispozici. Musely je zrekonstruovat. Spousta věcí vzniká takzvaně na koleně. Jak zákazníci nový systém prodeje přijmou, není zatím jasné. Každopádně to může to být skvělým řešením pro pokrytí míst tam, kde je problém udržet klasickou prodejnu. Je to velice chytré a inovativní a ve výsledku to může přinést i velkou provozní úsporu.