Nemám rád změny. A navíc takové, o kterých jen hrstka lidí tvrdí, že budou lepší. Přesně tak je to i ohledně letos zrušeného silvestrovského ohňostroje na prostějovském náměstí. Jak už každý Prostějovan věděl dva měsíce dopředu, silvestrovský ohňostroj se 31. prosince večer už na náměstí T. G. Masaryka odpalovat nebude. Že na něj byly všechny generace Prostějovanů po celá desetiletí zvyklé? Že lidé poslední den v roce zaplnili centrum města v počtu až tří tisíců dětí a jejich rodičů i prarodičů? Nezájem! Jeden z náměstků na prostějovské radnici vymyslel změnu. Místo ohňostroje se teď bude na budovu radnice promítat video. No jo, když onen údajný videomapping je prý teď úžasně moderní...

Ale myslel někdo na to, že zažité a oblíbené tradice se rušit nemají? Vnímají páni radní vůbec onu maličkost, že k Silvestru prostě a jednoduše patří ohňostroj? Bohužel se jedná o jednu z mála věcí, do které dali páni konšelé „hlavu“.

Letos tedy na náměstí světlice a petardy bouchat nebudou. Mně osobně je to velice líto a už teď vím, že na prostějovském náměstí po dlouhých letech budu chybět. Třeba si zajedu do Víceměřic, kam mě pozval nedávno místní starosta. „My tradice nerušíme, ohňostroj u nás prostě bude,“ pravil. A má recht!