Koncem uplynulého roku došlo v Praze k u nás bezprecedentní tragédii. Jednalo se o zoufalý čin psychicky narušeného jedince, který se zřejmě inspiroval podobnými událostmi v zahraničí. Po tragédii byl objeven účet na sociální síti Telegram, kde se David K. již před časem svěřil s tím, že chce střílet ve škole a možná se i zabít. Jako finální inspiraci zmínil čtrnáctiletou útočnici z gymnázia v západoruském Brjansku. Coby důvod uvedl to, že jej mají všichni nenávidět a on to tak cítí stejně. Proto chce při svém odchodu ze světa zanechat co nejvíce bolesti.

 

Opravdu šokující na této záležitosti nejsou ani uvedená slova jako fakt, že konkrétní mladík ve svých vyšinutých projevech rozhodně není sám. Zejména na sociálních sítích stále více exhibují lidé, kteří se přímo vyžívají ve vulgaritách a agresivních výpadech. Čas od času se objevují i příspěvky vyzývající k likvidaci všeho a všech.  

Naprosto přesně se to projevilo po prostějovském silvestrovském videomappingu za 400 tisíc korun, který rozhodně nenaplnil očekávání lidí na náměstí uvyklých na ohňostrojovou parádu. Jenže jedna věc je, že se mi něco nelíbí, druhá věc je, co jsem já sám za člověka a jak dokáži své pocity ventilovat. A v tomto ohledu se někteří z Prostějovanů opravdu předvedli! Po objektivně nepříliš zdařilé akci mnozí z nich nedokázali zkrotit své emoce a dali svému vlastnímu hulvátství plný průchod.

To všechno souvisí se zásadní změnou ve společnosti, která se v poslední letech udála. Pokud byl dříve někdo plný nenávisti, snažil se to na veřejnosti spíše tajit a svému chování dával průchod pouze ve společnosti lidí na stejné vlně. V současné době však má stále více lidí potřebu svoji vlastní hloupost a nenávist vytrubovat do světa. Nelze se pak divit, že někteří obzvláště frustrovaní jedinci svá slova promění viny.

Lidé se zcela přirozeně liší svým vzděláním, dovednostmi, zaměřením, schopností kritického myšlení i obratností při formulování myšlenek. Nejde však pouze o to, abychom byli schopni „prokouknout“, pokud někdo očividné lži vydává „pouze“ za své názory. Stejně tak bychom měli odsoudit, pokud někomu možnost vyjádřit s tím či oním nesouhlas slouží pouze k ventilaci vlastní nenávisti.

Ono někdy stačí málo, aby se slovní šílenství proměnilo v to reálné…