Určitě si dobře pamatujete, co především zapříčinilo pokles volejbalistek VK Prostějov z vedoucí příčky minulého ročníku extraligy žen ČR 2022/23. Ano, byly to četné potíže se zdravím u řady členek hráčského kádru.

Citelně oslabené Hanačky pak nejprve přišly o dlouho držené první místo tabulky, když po dlouhodobé části skončily třetí. A následně v závěrečném play-off prohrály jak semifinále, tak sérii o bronz, čímž obsadily celkově až čtvrtý post.

V marodkou sužovaném týmu loni logicky klesla herní kvalita, čemuž se bez dlouhodobě vyřazených opor Karin Šunderlíkové a Kláry Faltínové i některých dočasně (bohužel opakovaně) zdravotně laborujících plejerek nešlo vůbec divit.

Dost znepokojující přitom je, že necelý rok staré trápení začíná pomalu připomínat i současná situace. Kdy tahounky kolektivu opět laborují s různými problémy. Například Raquel Löff teď nepouští do akce bolavé rameno, Karin Šunderlíkovou zlobí operované koleno, Veronika Trnková je opakovaně nemocná.

A to pořád není vše, ještě několik dalších hráček (včetně stěžejních) průběžně řeší jiné trable. Nakolik prostějovský mančaft není právě kvůli fyzickým výpadkům v momentální pohodě, to naplno ukázala čtvrteční prohra s Ostravou.

Do rozhodující fáze této sezóny 2023/24 samozřejmě zbývá ještě spousta času, přesně dva měsíce. Přesto je aktuální stav věcí zneklidňující a znamená nemalé varování směrem k závěru soutěžního ročníku. Zvlášť poté, co původně patnáctičlenná soupiska početně klesla na dvanáct jmen a vzájemná zastupitelnost sestavy tím klesla.

Zkrátka je potřeba, aby holky byly v nadcházejících týdnech i měsících zdravější než během uplynulého období.