Máme tady únor a stojí za to zhodnotit přelom roku. Měli jsme zase veselé Vánoce, všichni všechny ponavštěvovali, na Silvestra se vesele odpalovaly petardy a ohňostroje, v lednu nám davy lidí vyrazily do hor… A všude pohoda, klídek, tabáček. Máte pocit, že jsem se zbláznil? No ani zdaleka ne, protože takhle nějak desítky a v případě hor stovky až tisíce lidí „dodržovaly“ vládní opatření a nařízení v boji s covidem. Pojďme se na to podívat blíže.

Bonbónkem všeho nekalého byla akce na Staroměstském náměstí pod názvem „Chcípl PES“, které se bohužel účastnili i třeba pánové jako Daniel Landa, jenž mimochodem složil hymnu pro naše speciální síly, tedy konkrétně 601. skss sídlící v Prostějově, a také exprezident Václav Klaus, kterého jsem vždycky tak nějak bral vážně. Teď tedy nad jeho účastí musím zcela významně pozvednout obočí a po jeho dalším excesu s obědem v zavřené restauraci si už nemohu myslet zrovna nic moc pěkného...

Stalo se to, čeho jsem se obával, že prostě český národ (naše místní spoluobčany nevyjímaje) začal „švejkovat“, jak je bohužel zvykem, ze všeho udělal jeden velký paskvil. Ono mnohdy stačí číst naši oblíbenou skupinku na Facebooku, která ráda sdílí různé konspirační teorie o covidu, přednášky rádobyodborníků, že covid vlastně neexistuje, a aktuálně superteorie o očkování proti nákaze, kdy vakcíny mají údajně měnit DNA a RNA… Asi se staneme přízraky jako ve filmu plném napětí „Ostrov doktora Moreau“. Smutné je, že se k těmto jedincům přidávají i zdravotníci a hlavy studované. A tak tady zase máme další selanku, kdy to vypadá tak, že se spolu kvůli očkování nebaví členové rodin a sousedi. Možná by bylo dobré všechny tyhle borce nechat nahlédnout do zákulisí nemocnic, kde zdravotnický personál padá doslova na ústa, případně do krematorií, která nestačí spalovat mrtvé a propalují se jim žáruvzdorné dveře od pecí.

Agónie s covidem se kvůli těmhle všem jedincům prodlužuje, aktuálně se například de facto ruší plesová sezona, což Společenskému domu, který se bude za těžké peníze rekonstruovat, moc nepomůže, protahuje se neúčast žáků a studentů ve škole, které tedy vysvědčení vydávaly jen virtuálně na svých školských systémech, přijímačky a maturity a jejich organizace jsou také ve hvězdách (nebo na Twitteru?), podnikatelé jen a jen sčítají ztráty a někteří už zřejmě nikdy neotevřou… Tohle všechno se děje jen a jen v důsledku naší typické neukázněnosti.

Co k tomu říct? Jako historik tvrdím, že českému národu příliš demokracie vždy škodilo, protože si ji vždy  uměl přetvořit takřka v anarchii a takzvaně švejkoval a „občůrával“ nějakým způsobem všechna nařízení shora. Netvrdím, že se má vrátit totalita, ale zřejmě bude potřeba při mimořádných situacích více přitvrdit a nenechat si od nějakých rozumbradů „kálet“ na hlavu. Za to, jak to dnes u nás vypadá, mohou právě ti rozumbradové, odpírači roušek, účastníci demonstrací „Chcípl PES“, ale i ti, kteří se v době Vánoc navštěvovali a na Silvestra se shromažďovali na soukromých oslavách ve velkých počtech.

Svůj díl bohužel nese i mnohdy velký amatérismus těch nejvíce zodpovědných, kdy levá ruka neví, co dělá pravá, výrok neguje jiný výrok a jsme jako v pohádce O pyšné princezně, kdy král říká: „Odvolávám, co sem odvolal, a slibuji, co sem slíbil“. Je to smutné představení a jsme pro smích světu, úmyslně neříkám Evropě, jelikož i sama Evropská unie také již poněkolikáté nezklamala a její představitelka Ursula von der Layen vydává nicneříkající prohlášení a nikam nevedoucí rozhodnutí, takže de facto si každý stát musí pomoci sám, ať už to umí, jak to umí.

Je mi ze všeho moc smutno a konstatuji ve shodě s titulkem, že jsme to nezvládli, že se nám to nepovedlo...