Základní část tohoto ročníku extraligy žen ČR je minulostí, na řadu přichází nadstavba. Aktérky nejvyšší tuzemské soutěže 2023/24 tak mají za sebou úvodních osmnáct kol, a my se pojďme alespoň krátce podívat, jak si v nich vedly prostějovské volejbalistky.

Slovo vedly je přitom namístě, neboť skutečně po většinu základní fáze držely první místo a nakonec ji také ovládly. Přitom třináctkrát zvítězily za tři body (3:0 nebo 3:1), dvakrát vyhrály za dva body (3:2), dvakrát podlehly se získaným bodíkem (2:3) a jedinkrát padly bez jakéhokoliv zisku (1:3).

Tudíž žádný z českých soupeřů je zatím neporazil 3:0, naopak většině svých ligových utkání Hanačky dominovaly právě tímto výsledkem. Pětačtyřicet nasbíraných bodů při vysoce příznivém skóre 50:16 je v dosavadním součtu velice dobrým, ne-li přímo výborným vysvědčením.

Zvlášť když svěřenkyně trenérů Michala Matušova a Lubomíra Petráše drží pod sebou všechny protivníky včetně taktéž hodně silných Liberce i Šelem Brno. Přesto jsou tady některá ale, jejichž přítomnost znamená varování před přílišnou spokojeností a zamezuje předčasnému usínání na vavřínech.

Jde hlavně o to, že vékáčko stejně jako v minulé sezóně po výsledkové stránce skvěle odstartovalo, aby s přibývajícím časem začalo čím dál více ztrácet. Vždyť dvě z dosavadních tří porážek jsou naprosto čerstvé. A neúspěchy doma s Ostravou i na Dukle ukázaly, jak je zdravotně oslabený kolektiv momentálně zranitelný.

Loni se pokles z čelní pozice níž nepodařilo úplně zastavit a byla z toho v konečném pořadí až čtvrtá příčka. Teď půjde o to, jak si ženy VK poradí v aktuálním ročníku, kdy jsou co do kvality hráčského kádru papírově silnější než před dvanácti měsíci. Času na zastavení sestupného trendu je stále dostatek.