Pětice celků se v rámci „A“ skupiny I.B třídy pravidelně pere o co nejlepší výsledky a nutno dodat, že se jim až na jednu výjimku daří velmi dobře. Navíc má soutěž díky řadě zástupců i spoustu fanoušků, protože právě různé regionální souboje jsou velkým lákadlem, o něž není nouze téměř v žádném kole. O Klenovicích a Otaslavicích už byla řeč. Tentokrát se zaměříme na trojlístek, který také nehraje druhé housle. Brodek u Prostějova se už jasně usadil ve vyšší soutěži a potvrzuje, že by naopak mohl mířit do budoucna i k vyšším patrům tabulky. Konsolidace přišla i v Mostkovicích a mužstvo ukazuje dobrou tvář. Větší starosti jsou pak ve Vrchoslavicích, kde to opět vypadá na boj o záchranu.

Brodek po svém zcela jednoznačném postupu ukázal, že to nebylo náhodou, a i s vyšší soutěží se v úvodní sezóně velmi dobře popasoval. Co nejvíce scházelo, byly body na půdě soupeřů, ale i v tomto směru se mužstvo dokázalo zvednout a se šestou příčkou může být spokojené. Kádr navíc disponuje mladíky, jejichž potenciál ještě není u konce. Zůstává však otázkou, zda se podaří vedení všechny hráče udržet, nebo se budou postupně řešit nějaké změny. S čím by pak potřebovali v klubu do budoucna jistě pracovat, je šířka kádru.

Mostkovicím naopak patří za poslední roky primát v přesunech mezi skupinami, kde nejprve hráči pravidelně nastupovali v „A“ skupině, následně byli přesunuti do „béčka“, aby se zase vrátili zpět. Mohou tak obě soutěže porovnat, ale s jistotou se dá říct, že se navrátili zpátky silnější, než tomu bylo před odchodem. Z celkového hlediska zatím přesně potvrzují vyrovnanost soutěže, protože všechny své zápasy mají velmi vyrovnané, stejně tak i své výsledky a podzimní pořadí v tabulce. Za poslední roky se povedlo partu dostatečně okysličit. A ani v tomto případě se nedá říct, že by jim docházel dech, spíše naopak.

Horší vyhlídky jsou naopak ve Vrchoslavicích, kde jedou na stejné vlně jako v letech předešlých, mužstvo opět najdeme ve spodní části tabulky. S největší pravděpodobností to tak bude zase boj o záchranu. Je otázka, zda je vůbec primárním cílem mužstva, jehož věkový průměr atakuje hranici čtyřiceti let. Zkušenosti jsou na hřišti znát, jenže fyzická kondice je věčné téma. Starší hráči postupem věku ztrácejí rychlost a výbušnost, proti mladým klukům to už není takové jako dřív, ale mohou být pro mladší hráče vzorem. Pozitivním faktem podzimu je počet aktérů, protože zase takový problém, že by museli některý ze zápasů odehrát s méně hráči, nenastal. Jenže k větší spokojenosti je to málo.

 

11. díl fotbalu EXTRA najdete v tištěném vydání ze dne 29. ledna