Celý týden čekal Prostějov na své první miminko. Tím se nakonec stal Jakub Polišenský, který se narodil až v pondělí 8. ledna. Tato nepochybně šťastná událost je bohužel pouze dalším z dílků do hodně smutné mozaiky nesoucí název Vymírání Prostějova.

Vše tak stále naléhavěji připomíná zápletku filmu Potomci lidí. Ten se odehrává v roce 2027, kdy se žádné dítě nenarodilo už celých 19 let. Zatímco v případě scénáře amerického velkofilmu stojí za nemožností rodit děti neznámá infekce, v případě vymírání naší civilizace lze příčiny spatřit v hodnotách společnosti založených na krajním individualismu, touze po osobním štěstí a pocitu „nesmrtelnosti“. Pro spoustu dnešních příslušníků generace „jedinečných“ a zároveň křehkých „sněhových vloček“ je obrovským problémem najít k sobě vhodného partnera, s nímž by byli schopni po delší dobu snášet dobré i zlé. Kromě toho mnozí z nich děti považují za překážku ve svém seberozvoji, v možnosti užívat si života, cestovat po světě a seznamovat se se stále novými lidmi.

Už delší čas je jasné, že katastrofální porodnost rozhodně není žádný dočasný výkyv, ale jedná se o dlouhodobý trend. V důsledku toho stále reálněji hrozí, že za pár let nebudou mít učitelé koho učit, podnikatelé koho zaměstnávat a důchodci si o slušných penzích budou moci nechat jen zdát. Rovněž nebude nikdo, kdo by zalepil číhající dluhovou past, kterou vykopali naši nadmíru velkorysí, a ještě více nezodpovědní politici. Jen těžko se v budoucnu bude hledat dostatek lidí na to, aby byli schopní splatit dluhy naší současné rozhazovačnosti a zároveň zajistit rezervy pro své vlastní děti.

Kde nejsou lidé, chybí všechno. A žádná robotizace ani umělá inteligence na tom nic nezmění. Celou věc tak může zvrátit pouze výraznější příliv cizinců přicházejících k nám z méně „šťastných“ částí světa. Někteří z nich se mohou dostat i do vrcholných postů. Ostatně například rodáci z „chudé“ Indie aktuálně šéfují společnostem Google či Microsoft a hýbou i světovou politikou. Politici s indickými kořeny stojí v čele Velké Británie či Skotska, vážná kandidátka na americkou prezidentku má rovněž indické kořeny. Asi to bude nějaký čas ještě trvat, ale možná se naši potomci dočkají situace, kdy stejného původu bude i jeden z příštích prostějovských primátorů.

Dnes je to nepředstavitelné, nicméně vše je přirozené a logické. Ostatně proč bychom právě my měli o něčem rozhodovat, když nejsme schopní mít dostatek dětí?