I toto by se dalo považovat za unikát, který se jen tak neobjeví. Trojice regionálních zástupců v I.B třídě se totiž seřadila hned za sebou v tabulce, a navíc je dělí jen jediný bod. Z krátkodobého hlediska by se dalo říct, že se může jednat o náhodu, ale po celé podzimní části to spíše vypadá na to, že všechny tři kluby mají velmi podobnou sílu. Každému z nich se samozřejmě nevyhnulo slabší období, ale zažily také lepší chvíle. Před jarními boji budou doufat hlavně v to, aby byly zdravotně v pořádku a mohly se opřít o to nejsilnější, co mají.

Zřejmě nejzklamanějším celkem z této trojice je Haná Prostějov. Mužstvo pravidelně o žádných ambicích o vyšší soutěži nehovoří, ale chce hrávat stabilně v horní polovině tabulky, kde se mu v předešlých letech líbilo. Letošní ročník ho ale zatím očividně nezastihl až v takové formě. Postarší mužstvo, které společným tréninkům dlouhodobě zase tolik nedávalo, možná narazilo na určitý strop. A přeci jen ani zkušenosti často už nemusí mít tak zásadní roli proti mladým dravcům. V žádném případě to ale nemůže vyznít katastrofálně, protože stále se jedná a poměrně klidný střed tabulky, kde ale budou na jaře potřeba body, aby všechno proběhlo v klidném duchu.

Druhou věcí je také vyřešení vlastního hřiště, protože roli mohl hrát i fakt, že se Hanáci už musí obejít bez plochy, na jakou byli zvyklí. Hlavní stadion Za Místním nádražím a umělá tráva, která měla menší rozměry a seděla hráčům zeleno-bílých barev, dokonalé ve Vrahovicích nejsou, a i to může hrát podstatnou roli.

Hned v závěsu najdeme další dva celky, které mají v současné chvíli velmi podobný osud. Vícov a Olšany jsou kluby, které jasně dominovaly loňskému ročníku okresního přeboru, si svůj postup nahoru zasloužily. Ve Vícově ambice netajili už o rok dříve, ale to se ještě museli sklonit, nyní už tomu bylo jinak. Jako přeborník chtěli potvrdit, že i v krajské soutěži mohou myslet výše. Zatím to ale také asi nebylo podle představ a parta kolem kouče Krutovského získala stejný počet bodů jako Haná. Stačí to tak na místa mimo sestupové starosti, ale i zde platí, že jarní část musí být minimálně stejně vydařená, aby tomu tak skutečně na konci sezóny bylo.

A tím se už volně dostáváme k Olšanům, tedy poslednímu zástupci v I.B třídách a druhému z nováčků. Tam se po pádu až do nejnižší třídy začalo pracovat systematicky a mládež tam funguje skvěle už delší čas. Teď už se to projevuje až do mužů a postupné krůčky z třetí třídy přes okres až pod hlavičku KFS. Cíl pro letošní sezónu byl jasný a relativně střídmý, hlavně se držet mimo boje, kde by nechtěli být. Pro první ročník je tak jasnou volbou záchrana. K té se už na podzim přiblížili. Herně to také špatné není, a pokud se povede jeden ze zásadních předpokladů, což je začít střílet branky, pak může být ještě veseleji.

 

12. díl fotbalu EXTRA najdete v tištěném vydání ze dne 5. února