Nemá smysl si nic nalhávat: prostějovské volejbalistky na tom nejsou poslední dobou z výkonnostního hlediska nijak dobře. Rozhodně ne tak, jak by si ony samy představovaly a jak by být měly v roli možná největších favoritek extraligy žen ČR 2023/24. Stačí si spočítat zápasovou bilanci v novém kalendářním roce, kdy ze šesti střetnutí hned čtyři prohrály.

Ano, jejich pohodu narušila spousta zdravotních problémů včetně déletrvajících zranění. Ano, měly těžký los a většinou nastupovaly proti nejsilnějším či dost kvalitním soupeřům. Ano, hned dvě z kvarteta porážek byly těsné 2:3, a tudíž s bodovým ziskem. Toto všechno jsou jistě polehčující okolnosti, ale jen do určité míry, za kterou se nelze schovávat.

Potíže se zdravím totiž průběžně řeší i ve všech ostatních klubech, byť možná ne tak rozsáhlé. A v každém případě je minimálně k zamyšlení, proč se už druhý rok za sebou v tak hojné míře opakují. Rozhodně to nemůže být pouze náhoda, byť smůla také hraje svou roli. Na smůlu však vůbec nelze svádět například rostoucí komplex z Liberce, jemuž Hanačky podlehly již osmkrát za sebou. A tak hrozivá černá série opravdu bolí.

Stejně jako třeba mizerný vstup do nedávného derby s Olomoucí, kde vékáčko skoro dva a půl setu hrálo fakt velice špatně. Prostějovské ženy sice ctí bojovnost i schopnost zvednout se z volejbalového podprůměru prudce nahoru, nicméně jim zároveň schází jedna klíčová věc – herní stabilita. Na neschopnost udržet vysokou úroveň v delších časových úsecích kvůli vlastním, stále se opakujícím chybám pak čím dál častěji doplácejí.

Proto neuspěly v aktuálním ročníku Chance Českého poháru ani evropského Challenge Cupu. A proto se tato extraligová sezóna začíná svým překlápěním z výborného začátku k postupnému sešupu dolů čím dál více podobat sezóně minulé. V ní Prostějov také dlouho vedl tabulku, aby výkonnostním poklesem od zlomu letopočtu spadl z čela na třetí místo po dlouhodobé části a posléze až na čtvrtou pozici v konečném pořadí po play-off.

Teď hrozí podobně neblahý trend opět, neboť svěřenkyně trenérské dvojice Michal Matušov a Lubomír Petráš už přišly jak o bodový náskok, tak o vedení. Jsou druhé bod za Šelmami Brno a jen lepším skóre před Libercem, dotahuje se i čtvrtý Olymp Praha. Ovšem zatím je ještě čas repete takového propadu zastavit. Dokáže to hanácká parta v nadcházejících třech měsících?