V nejnižší soutěži se občas přihodí, že mužstvo nemá v žádném ze soupeřů konkurenci a jednoznačně si jde za postupem. V okresním přeboru to ale nebylo nic ani pro kluby, jež skutečně dokázaly dominovat. Všechno se však jednou mění, a přesně to nastalo nyní i zde. Zvládnout během více než tří měsíců hned třináct zápasů v řadě vítězně, to už opravdu stojí za vyzdvižení, protože o díle náhody nemůže být řeč. V první řadě je k tomu potřeba kvalita, dále pevné zdraví, udržení formy a v neposlední řadě i pověstné štěstíčko. Všechny tyto aspekty se podařilo soustředit v Kostelci. Místní rezerva chce očividně ukázat, že dovede navázat i na své konkurenty a kamarády z hlavního celku.

Jestli pro většinu smrtelníků bývá třináctka nešťastným číslem, pak v Kostelci to teď mají opačně. Přesně na tomto počtu se ze stejné cifry utkání zatím zastavila vítězná šňůra a při pohledu na kvalitu a šířku kádru je pravděpodobné, že se v nastoleném trendu bude dál na jaře pokračovat. Jen těžko se dá tušit, že by se to povedlo až do konce ročníku, ale pokud se nestane něco opravdu mimořádného, už teď se o primátu v letošním roce nedá pochybovat.

A všechno je postaveno na jasných a logických základech. Tím stěžejním je fungování klubu jako celku. Co se povedlo za poslední tři roky vybudovat, zní až neuvěřitelně, protože v dnešních podmínkách se spíše všude bojuje už nejen o každého fotbalistu, ale i jakoukoliv nohu, která dovede pomoct. Díky tvrdé práci funkcionářů a trenérů se postupně zlepšuje hlavní mužstvo a béčko našlo recept, jak se s tímto posunem správně a systematicky vyšvihnout také.

Názvem jasně rozdělení, ale jinak bez nějakých větší problémů fungující jako jedna velká parta, která se spolu pravidelně potkává. Jedni podporují ty druhé, a zatímco hráči béčka chodí pravidelně jako fanoušci, tak divizní borci nemají problém přijít pomoct i na hřiště. Z tohoto pohledu je pak zcela jasné, že právě pro rozehrání těchto borců a potřeby v divizi je okres málo. Neplatí to však jen pro ně, ale i další, kteří se rozhodli, že už se nechtějí honit někde ve vyšších soutěžích. Kvalitou přitom okres převyšují. Pokud by postup v Kostelci nevzali, tak by to znělo minimálně zvláštně.

Jedinou věcí, která hraje proti, je konec hokejového střídání. Teď, když se sejde osmnáct hráčů, tak si s jistotou zahrají všichni. To by v krajské I.B třídě už pravda nebyla a mohlo by to jistý odliv znamenat. I s touto eventualitou si ale musí umět poradit, protože stále se jedná z jedné strany o zábavu, ale ze druhé i o komfort a pohodu pro méně vytížené hráče v divizi.

 

13. díl fotbalu EXTRA najdete v tištěném vydání ze dne 12. února