Základní část je u konce a hokejisté eskáčka ve svém prvním roce potvrdili ambice hrát v nejvyšších patrech, kam všem jasně utekli společně s Kroměříží. Pokud se nestane nic neočekávaného, předpokládá se velmi dramatické finále, které může nabídnout i různé osobní souboje, protože rivalita se vytvořila velmi rychle. Prvenství v dlouhodobé části pak může hrát klíčovou roli.

Spíše než na samotné výkony bych se ale zaměřil na jiný aspekt a fakt zaznívající od první oficiální tiskovky mužstva. A tím je jednak už zmíněný cíl a jednak postupné začleňování zdejších odchovanců, kteří by měli časem přebírat stěžejní funkce stále velmi kvalitních hokejistů v pokročilejším věku. Z tohoto úhlu pohledu to dlouho vypadalo, že to až tak dobře nefunguje.

Chyba ale nebyla jen na straně klubu, nýbrž i mladých kluků, jimž zkrátka chyběla chuť, motivace a větší zodpovědnost za vlastní výkony. A dostat do stále třeba dvacetiletých kluků tyto vlastnosti, to chvíli trvá. Jak ale soutěž postupovala, bylo na nich stále více vidět, že jednou to mohou dokázat. Je i pro ně velká škoda, že jim to nedošlo dřív, protože minimálně polovinu ročníku takto ztratili.

Zůstává pak otázkou, zda je opravdu třeba se hnát za postupem. Ve schopnostech mužstva to jednoznačně je, ale bude se navrátilcům chtít pracovat ještě daleko více, než je tomu nyní? A jsou případně i mladí připravení na to, že by se hrálo v ještě vyšším tempu? Zatím je asi zbytečné spekulovat, protože k postupu je ještě daleko, ale na hlubší zamyšlení to je, protože čas kvapí.