Minulá prvoligová sezóna byla pro všechny okolo prostějovského hokeje velkým očistcem kvůli tomu, jak moc se herně i výsledkově nepovedla. V dřívější minulosti – dávné i ne tak vzdálené – však místní ledové mužstvo prožívalo mnohem příznivější časy. I takové, kdy atakovalo dokonce úplné čelo druhé nejvyšší soutěže. Většinou se to podařilo jednou za iks let a spíš zkraje ročníku po odehrání menšího počtu kol, načež Hanáci poněkud klesli dolů. Ale přesto ke smetánce druhé nejvyšší české soutěže aspoň občas patřili.

Teď se k něčemu takovému docela přiblížili, dá se říct poměrně nečekaně. Nahrává jim obrovská vyrovnanost většiny současné Chance ligy, především horní poloviny tabulky. Na čemž má nezpochybnitelný podíl vícero faktorů: opakované koronavirové lockdowny během uplynulých jedenácti měsíců, z toho pramenící ekonomické problémy klubů, zvýšení počtu účastníků soutěže až na bezprecedentních osmnáct, tím pádem rozmělnění kvality a absence skutečně silných mančaftů úrovní převyšujících ostatní.

Ať tak či onak, Jestřábi jsou momentálně sedmí a na první místo ztrácejí pouhých šest bodů. Teoreticky se tedy mohou do úplného popředí ve zbytku základní části posunout, obzvláště v jejich výborné aktuální formě a vzhledem ke zmíněnému faktu, že chybějí opravdoví favorité přesvědčivě naplňující tuhle roli. Zda rozjetí borci LHK využijí příznivé konstelace i po reprezentační pauze, to ukáže posledních sedm kol, případně rozhodující play- off. Postup do něj už by utéct neměl, nicméně těžký los bude pro Šejbovy svěřence ústřední výzvou: dokázat po papírově slabších porážet i ty papírově silnější. Historická možnost na postup do extraligy (jakkoliv působící až neskutečně fantastickým dojmem) se střetne s realitou. Jaký výsledek z toho vypadne?