Čekání na herní progres prostějovských volejbalistek se protahovalo, kýžené zlepšení výkonů ani výsledků nepřicházelo. Proto v zásadě nemohlo překvapit, že po čtvrteční porážce 1:3 v Ostravě (jakkoliv těsné i smolné) vedení hanáckého klubu řešilo neutěšenou situaci na schůzce s hlavním trenérem Michalem Matušovem.

Páteční setkání vyústilo po delší diskusi ve vzájemnou dohodu o okamžitém ukončení vzájemné spolupráce, v podstatě ale šlo o klasické odvolání kouče. Vzhledem k danému vývoji a při pohledu na místy hodně utrápenou hru družstva šlo o řešení, jež se do jisté míry nabízelo. Včetně návratu generálního manažera a dlouholetého trenéra VK Miroslava Čady na lavičku do konce sezóny.

Přesto je předčasného vyhazovu Michala Matušova obrovská škoda. Z mého pohledu to je člověk, který měl maximální potenciál dlouhodobě vést ženy Prostějova – a úspěšně. Od začátku svého zdejšího působení hýřil ohromným odhodláním, energií i pracovitostí, v žádném případě mu nechyběla ani odbornost, správně náročný přístup či schopnost komunikace.

Proč to tedy s přibývajícím časem nefungovalo podle představ? Jedna objektivní příčina samozřejmě spočívala ve špatném zdravotním stavu hráček na přelomu roku, což byl citelný zásah do předtím velice dobré výkonnosti týmu. Je však otázkou, do jaké míry šlo o smůlu nebo důsledek dlouhodobě vysokých tréninkových dávek v nadmíru náročné přípravě. Názory na toto téma se mohou různit.

Každopádně se skoro všechny plejerky (kromě Karin Šunderlíkové) postupně uzdravily. A mělo nastat ideálně rychlé, v horším případě aspoň pozvolné zvedání herní formy na opětovně vyšší úroveň. Leč evidentně nepřicházelo. Mančaft místo toho s každým dalším zápasem opakoval stejné chyby, stále doplácel na podobné nedostatky a klidně i laik mohl vidět, že zdaleka není v pohodě. Navzdory značné bojovnosti a snaze.

Potom je otázkou, nakolik všechny hráčky stály za mladým slovenským lodivodem a opravdu si přály jeho další pokračování v Prostějově. Klubové vedení ovšem za nastalých okolností rozhodlo jednat se zřejmou nadějí, že návrat ostříleného stratéga Čady vyhlášeného svým lidským přístupem ke svěřenkyním pomůže ztrápený kolektiv zase nastartovat.

Všichni uvidíme, nakolik bude tento dočasný krok úspěšný. Rozhodně je však jisté, že po skončení soutěžního ročníku 2023/24 začne nanovo to, co loni: tedy hledání kvalitního kormidelníka, který vezme volejbalistky vékáčka dlouhodobě na svá bedra.