Zatím naposledy, kdy dotační podvody s financemi do sportu pronikly masivním způsobem na veřejnost, to bylo již před několika lety v rámci úspěšného honu na tehdejšího faktického vládce české kopané Romana Berbra i jeho nohsledy. Fotbalový Sauron byl svržen a doteď se táhnou soudy, při nichž je prokazována jeho široká vina.

Nyní tu máme další kauzu, ve které na čelním místě figuruje rovněž dost kontroverzní prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka se svým věrným parťákem Vojtěchem Fléglem i několika dalšími. Je nabíledni, že pánové zneužívali dotace a podváděli s jejich přečerpáváním pro své vlastní obohacení.

Co mají případy Berbra a Kaderky společného? Oba si byli natolik jistí svou arogantní a nekale nabytou mocí, že v mnoha ohledech ztráceli zábrany utiskováním nepohodlných oponentů. Až se ucho utrhlo. Do hry vstoupily policejní složky včetně odposlechů, jež pomohly rozkrýt kriminální činnost i přinést nezbytné důkazy.

V daném ohledu mě však trochu děsí jedna věc. Dlouhodobě podfinancovaný sport v ČR neustále usiluje o to, aby do něj proudilo od státu více peněz, které potřebuje a zaslouží si je. Bohužel kauzy Berbra či Kaderky na něj házejí temný stín, jenž může fatálně uškodit i všem poctivým sportovcům, kterých je (drtivá?) většina.