Četné zdravotní problémy prostějovských volejbalistek za uplynulé dva roky jsme i v této rubrice rozebírali už mnohokrát a opakovaně. Tedy tak, jak různé hráčky VK potkávala všemožná zranění, případně nemoci. To znamená plus mínus skoro neustále.

Až poslední dobou se zdálo, že se dlouhodobě neutěšená situace začíná konečně stabilizovat pozitivním směrem. Na marodce zůstávala již pouze slovenská univerzálka Karin Šunderlíková, a rovněž ta se postupně dávala do pořádku. Byť pomaleji, než by si všichni přáli. Ale její parťačky komplet trénovaly i byly k dispozici pro zápasy.

Tím pádem se kolektiv po změně kouče postupně zlepšoval, ladil formu na play-off a s medailovou (či titulovou?) nadějí vyhlížel extraligové vyřazovací boje. Když v tom prásk! A to doslova, neboť srbské účko Milicu Tošič se slovenským liberem Michaelou Pállovou potkala autonehoda...

V první řadě je potřeba zdůraznit maximální důležitost toho, že obě mladé ženy přežily. Což není vždy úplná samozřejmost, leckdy havárky dopadnou i hůř. Zároveň se však v souvislosti s vékáčkem nelze ubránit dojmu z platnosti známého pořekadla, že na podělaného i záchod spadne. Takové porci smůly – navíc ze strany děvčat nezaviněné – prostě nejde čelit.

Milica sice vyvázla jen s potlučeninami, hned čtvrtý den po srážce už trénovala a je v pořádku. Bohužel Míša utrpěla úraz hlavy, v žádném případě nejde o nic lehčího, naopak hrozí, že se délka její absence protáhne. Ačkoliv odhadovat cokoliv přesně zatím v současnosti vůbec není možné.

Pokud by ovšem Pállová scházela třeba až do konce sezóny, byla by to velice těžká komplikace plánovaného útoku na cenný kov, o případném zlatu nemluvě. Vynikající Slovenka se totiž stabilně perfektními výkony rychle vyprofilovala v asi nejlepší libero české nejvyšší soutěže, pro defenzivu Prostějova i jeho mezihru byla naprosto stěžejním prvkem.

Proto není vůbec potřeba rozebírat zřejmé téma, že bez ní kvalita obrany hanáckého mančaftu rapidně klesá. Zvlášť když na aktuální soupisce momentálně není druhé klasické libero. Jestli se tedy Michaela v dohledné době nevrátí, bude ji opakovaně nahrazovat kolegyně z jiného postu. A v takovém případě by se zisk trofeje rovnal spíš zázraku, jakákoliv jiná medaile ohromnému úspěchu.

Fandové VK, vítejte v méně radostné (staro)nové realitě.