Řekněme si to na rovinu: výkony prostějovských volejbalistek v dosavadním průběhu play-off vrcholícího ročníku extraligy žen ČR 2023/24 zatím nejsou dobré. Respektive jejich hra je místy výborná a chvílemi solidní, ale jindy o poznání horší a někdy vyloženě mizerná. Celkovému projevu na hřišti citelně chybí větší týmová stabilita.

Vzhledem k tomu, že Hanačkám chybí kvůli zranění elitní univerzálka Karin Šunderlíková i jediné klasické libero (navíc vynikající) Michaela Pállová, daly se určité problémy očekávat. Zvlášť po spoustě problémů nejen zdravotních, jimiž si mančaft už dříve během této sezóny prošel. Přesto je dosavadní míra potíží ve čtvrtfinálové sérii s Olomoucí až alarmující.

Při vší úctě k bojujícímu UP mělo vékáčko své rivalky nastupující s pouhými osmi plnohodnotnými plejerkami na soupisce porazit dvakrát 3:0, nejhůře 3:1. A nikoliv se s nimi pokaždé tahat až do nevyzpytatelného tiebreaku, přičemž ve dvou skvěle rozjetých setech došlo k doslova trestuhodné ztrátě obřího náskoku. Navíc vlastní vinou po hromadění spousty různých, často úplně zbytečných chyb.

Kdyby byly vzniklé trable spojeny primárně s nefungující přihrávkou, dalo by se to za daných okolností pochopit. Leč komplikace většinou vznikají spíše v jiných herních činnostech a situacích, což je zarážející. A nutí to k zamyšlení, na co svěřenkyně Miroslava Čady a Lubomíra Petráše ve zbytku aktuálního ročníku nejvyšší české soutěže reálně mají.

Jestli budou pokračovat v takových výkonech jako doteď, Šantovku s nesmírně úzkým kádrem i tak velmi pravděpodobně vyřadí. Ale v následných bojích o medaile už by podobný herní projev na zisk cenného kovu skoro jistě nestačil. Šelmy Brno jsou v naprosté pohodě, Liberec postupně nabírá formu a Olymp Praha nyní vypadá též dost silně.

Tudíž je načase přidat, pořádně zabrat a minimalizovat značné výpadky. Oslabená sestava totiž může být polehčující okolností, ovšem ne naprostou omluvou.