Vysoké ceny energií a velké množství byrokracie. To jsou některé z příčin současné složité situace řady našich malých a středních podnikatelů. Co nejčastěji je navštěvuji a zajímám se o jejich starosti. Naposledy  to byla ve čtvrtek firma GALVYS pana Zdeňka Vysloužila zabývající se galavanizací. Zdejší výroba je energeticky náročná. Firma za elektřinu platí několikanásobek sumy, kterou stojí její konkurenty v okolních státech. Měsíční účty za elektřinu se v poslední době zvedly o více než 100 tisíc korun.

Společně s poklesem poptávky z některých okolních zemí a inflací, která vytváří tlak na růst mezd, to majitele dostává do velmi složité situace. K dalším negativním vlivům patří stále se měnící legislativa, především pak náročnost jednání s centrálními úřady. Řadu údajů je nutné znovu a znovu zadávat do nejrůznějších registrů a formulářů a vyplňovat spoustu hlášení.
Jsem přesvědčen, že před českým státem stojí velký úkol v podobě snížení zátěže, jíž naši podnikatelé čelí. Firmy z Prostějova i z okolí potřebují jednoduchou agendu, vstřícný přístup úřadů a odpovídající ceny energií. Jinak se výroba a s ní i pracovní příležitosti pomalu přestěhují do zemí, které příslušné podmínky budou umět vytvořit. A to rozhodně není v našem zájmu.