Prezident Zeman vyhlásil termín podzimních parlamentních voleb. Dřív, než by kdokoliv očekával. Pro politické strany to znamená jediné, že mají dostatek času sestavit své kandidátky a zahájit předvolební kampaň.

V Olomouckém kraji si nejvíce pospíšili Piráti, kteří již zveřejnili jména pětice lídrů kandidátní listiny. A jak jsem si všiml, není mezi nimi jediný zástupce Prostějovska! Jestli tomu bude takto i u dalších politických stran, koalic či hnutí, obávám se, že sešup v počtu regionálních členů Poslanecké sněmovny bude pokračovat i nadále. Bývaly přitom doby, kdy nás ve sněmovně zastupovala až šestice poslanců. Nyní jsou tam tři, a může být ještě hůře.

Ještě v živé paměti je prostějovský propadák v nedávných krajských volbách. A obávám se, že politické subjekty až na jednu nebo možná dvě výjimky nedokáží ani teď postavit do čela svých kandidátek zdejší významné osobnosti, které by prorazily u voličů a mohly tak na podzim otevřít dveře Parlamentu ČR. Možná se mýlím a jde o subjektivní pocit, ale podle mého názoru politický vliv regionu slábne na všech úrovních. Je to určitě škoda, ovšem ruku na srdce, kolik komunální politika třeba v Prostějově nabízí silných osobností, které by dokázaly promluvit i do duší voličů v celé republice? Nedávné krajské volby ukázaly, že jich moc není...