Ahoj všichni,

dnes se budu věnovat tématu, které před nedávnem vcelku vzbudilo velké vzbouření na vsi. Nově zrekonstruovaný Lidl, respektive jeho vedení, „znormálnil“ parkování na svém vlastním pozemku. Z parkoviště, opět podotýkám na soukromém pozemku, vznikla plocha opravdu pro zákazníky, kteří zde mohou parkovat zcela zdarma hodinu a půl. Tato zcela logická věc ovšem vzbudila odpor sousedů.

Kdo že jsou ti sousedé? Jsou to takzvaní „paneláčtí“, kteří si zvykli parkovat, kde se jim zlíbí, a to zcela bezohledně k majitelům soukromých pozemků či ostatních nemovitostí, třeba rodinných domů. Jejich suverenita je takřka nebetyčná a arogance se přímo hvězd dotýká. Pokud si snad myslíte, že se slušností dopídíte k tomu, aby vás pustili třeba jen vyskládat nákup u vašeho domu, zapomeňte. Začnou na vás sypat věty o veřejném prostranství, že je vy vůbec nezajímáte, nad termínem slušnost se pouze arogantně zasmějí. A teď v zimě vám pak klidně v pět ráno túrují auta pod okny a ještě si k tomu stihnou vykouřit cigaretku…

Měl jsem několikrát stížnosti zákazníků právě z Lidlu, že nakoupit a hlavně zaparkovat zde na nákup je právě kvůli „paneláckejm“ autům takřka nemožné, stejný problém nastával před delším časem i před místní nemocnicí. A tak těm zodpovědným došla trpělivost a změnili režim na parkovištích jak u nemocnice, tak u marketů. Chválím tento postup, fandím mu a také bych se přimlouval za možnost vytvořit naopak co nejvíce rezidentních parkovacích míst ve městě. Připadá mi normální parkovat tam, kde bydlím, a ne se přetahovat o místo s někým, kdo je bůhví odkud.

Za další tvrdím, že by také pomohlo vyhnat nejen kamiony, což se už stalo, ale i firemní tranzity sloužící k podnikání a ne rodinám. Někdo by si konečně měl uvědomit, kam patří a ne se chovat jako arogantní dobytek.

Marty