Původně se v dlouhém lidském vývoji staral každý sám o sebe. Brzy ale naši dávní předkové přišli na to, že ve vzájemné spolupráci jsou silnější vůči nástrahám nemilosrdné přírody a že si ve větším společenství mohou lépe pomoci. Takovou pravěkou tlupu ale musel někdo organizovat. S tím pak přišli na scénu vůdcové a ti „ostatní“.

V době takzvaných „vykořisťovatelských“ společností se toho pro lidi programově dělalo málo. Vše záviselo na dobré vůli těch, kteří se z rozličných důvodů sami rozhodli pomáhat svým bližním. Pravda dějiny zaznamenaly jisté pokusy o rovnoprávnou společnost, kde by každému záleželo na všech, takové pokusy zpravidla v reálném životě dopadly katastrofálněji než původní stav.

Rovnoprávnou společnost, kde by se vše dělalo ve prospěch celku, chtělo zavést v minulém století i komunistické hnutí, ani tyto dobře míněné myšlenky se v reálu naplnit nepodařilo. Stačí si připomenout jednu z hlášek kultovního filmu Černí baroni, kdy vojín Kefalín namítl poručíku Hamáčkovi, že mu šlo hlavně o člověka. Replikou mu bylo cynické poučení, že tohle může pustit z hlavy, protože lidí je na světě jako sr..ek…

Současné takzvané vyspělé demokracie ze západní světové strany se rovněž zaklínají všemi možnými a poslední dobou především nemožnými lidskými právy. Jak to ale vypadá doopravdy, poodhalila právě současná pandemie koronaviru, když takovou celosvětovou situaci opravdu nikdo nečekal.

Už dlouho se veškeré naděje světové veřejnosti upíraly k jedinému efektivnímu řešení, kterým se zdá být očkování. Samozřejmě ne všichni s takovou strategií souhlasí, ale většinově to lze považovat za akceptované východisko. Jenže právě zde se ukázalo, jak to kdo s obyčejnými lidmi myslí doopravdy.

Na špici států, kterým prokazatelně jde o své občany a které se o ně dokáží v krizi postarat, jsou Izrael, Maďarsko, Srbsko a Rusko. V případě židovského státu nejde o žádné překvapení, vždyť vznikl právě proto, aby rozptýlené židovské diaspoře po pekle druhé světové války poskytl útočiště a bezpečí. Maďarská vláda pod vedením Viktora Orbána dává už mnoho let na srozuměnou, že pro dobro Maďarů se postaví i bruselskému establishmentu, ať už se to týkalo uzavření hranic pro nelegální migranty, nebo zabezpečení vakcín z Ruska a Číny, jež byly z unijního hlediska ideologicky nežádoucí do té doby, než samolibá komise zjistila, že západním farmaceutickým firmám jde čistě o zisk a sliby jsou těžké chyby. Srbsko se naštěstí ještě nemusí na nikoho ohlížet a v přístupu ke svým obyvatelům zašlo nejdál. Dalo jim dokonce možnost vybrat, kterou vakcínou se chtějí nechat očkovat. Pro většinu lidí to asi význam nemá, ale pro ty, kteří o vakcínách něco vědí, to může být jistě podstatné. Osobně bych právě z tohoto důvodu podobnou možnost přivítal. A nemusím asi zdůrazňovat, kterou vakcínu (jež k nám snad v dohledné době také dorazí) bych preferoval z hlediska mechanismu účinku, prověřenosti a výborné účinnosti. Ostatně proočkovanost Rusů se již odráží na klesajícím počtu nových případů covidu. Na rozdíl od nás.

Čechy nechala na holičkách vlastní vláda. Ta až hodiny po dvanácté pořádá spanilé jízdy k oněm lídrům v boji s koronavirem (jistě nikoli náhodou právě k nim) a útrpně sleduje byrokratickou neschopnost Evropské unie, jež nejvíc nechala své „Evropany“ na holičkách, aniž by si ale u nás troufla s tím sama něco udělat. O chaotických rozhodnutích a neschopnosti cokoli vymoci ani nemluvě. O nic lepší nejsou ani ostatní parlamentní strany, které v zájmu předvolebních politických bodů kritizují, co mohou, a podmiňují trvání nouzového stavu nesmyslnými a nerealizovatelnými (z hlediska neustále se vyvíjející epidemické situace) požadavky. A taková iniciativa Chcípl PES? Šílenci žijící naprosto mimo jakoukoli realitu. Dejme jim možnost si vydělat nějaký peníz coby pomocníci na covidových jednotkách. Evidentně by jim to prospělo.

Tak takhle to u nás tedy máme.