Je tomu už skoro pět měsíců od chvíle, kdy vláda vyhlásila nemilosrdnou stopku všem amatérským soutěžím. Včetně těch fotbalových. Stopka trvá doteď. A přestože se alespoň podle losu blíží první jarní zápasy, nevypadá to, že by se měly soutěže rozběhnout.

Je přitom zajímavé, že ještě před časem oslovení trenéři a představitelé okresních klubů hovořili o tom, že věří v rozběhnutí soutěží. A také v jejich dohrání.

Nyní se ale ukazuje, že optimismus nebyl namístě. Situace se zhoršuje, výsledky vládního boje s pandemií nejsou (alespoň v tom pozitivním smyslu) vidět. A amatérský sport je, bohužel podobně jako otevření škol, v prioritách vlády někde daleko vzadu zasunutý. Dá se tedy očekávat, že si amatéři už na jaře nezahrají.

Pro sportovce, funkcionáře, oddíly a celou společnost je to katastrofa. V době, kdy trvale ubývá mládeže, také lidí ochotných ve sportu organizovat, dělat něco navíc nebo třeba jen pískat zápasy, se jedná o další políček. Zatímco dosud fotbal na okresní úrovni mnohde skomíral, nyní mu možná směs koronaviru a vládního „boje“ s ním zasadí smrtící ránu.

Úpěnlivé prosby fotbalových činovníků přitom zněly jasně: „Dejte nám aspoň možnost trénovat a hrát. Kvůli hygienickým pravidlům si klidně sáhneme na pohodlí.“

Jenže jejich hlasy nejspíš zůstanou nevyslyšeny. Je to přeci „jen“ okresní fotbal.