Řadu želízek v ohni v podobě týmů mělo fotbalové eskáčko v soutěžích ročníku 2020/2021, který se již s největší pravděpodobností nedohraje. Některá družstva hrála krajské a okresní soutěže, velká většina výběrů 1.SK ale dobývala výsledků a slávy na poli moravském. Zde měřila síly třeba s olomouckou Sigmou, Jihlavou nebo i Baníkem Ostrava. A jak týmy obstály?

Celkově vzato, o propadáky nešlo. Žádný z celků není na samém chvostu, notabene s obřím odstupem za ostatními. Přesto byl ale mezi týmy Prostějova značný rozdíl, přinejmenším v tabulkovém postavení. Těmi nejúspěšnějšími se v nedohrané podzimní části ukázali nejstarší dorostenci, což je jistě dobrá zpráva pro „A“ tým, který z výběru mladíků může čerpat. Stejně dobře na tom byl i výběr U13. V obou případech se jednalo o pěkné čtvrté místo, týmy se usadily v tabulce mezi elitními kluby.

O poznání hůře ale dopadlo mnoho jiných celků eskáčka. Nejhůře na tom byla kategorie U12, a to na 13. místě. Tým tápal zejména střelecky, od některých soupeřů ale taky schytal debakly. K dobru mu lze naopak přičíst pár zajímavých výsledků s mnohem výše postavenými celky – třeba s Vyškovem a Zlínem. U Zlína ještě zůstaňme, zápas skončil prohrou Prostějova 8:11. I tak se ale dá v případě tohoto výsledku smeknout. Nevěříte? Eskáčko totiž prohrávalo v poločase už 1:10.

Zbývající družstva okupují postavení na 10., 11. nebo i 12. místě. Jeden problém, který tyto týmy vykazovaly, je společný, je jím produktivita. Prostějovské celky ji neměly nijak excelentní a vesměs je nízký počet nastřílených branek srážel v tabulce níže než úroveň obrany. Zejména osm branek z devíti odehraných zápasů je v případě U15 opravdu málo. Málokdy jde v případě produktivity o jediný problém týmu, nicméně tento byl mnohdy nejviditelnější.

Ať už to ale trenéři spolu s hráči chtěli uhrát na výsledky, nebo hlavně na radost ze hry (případně na rozumný mix obojího), je otázkou, co s týmy a jednotlivci zvlášť udělá koronavirová pauza. Nerozprchnou se dotyční? Budou na sobě makat? Vrátí se k fotbalu s chutí? Pauza alespoň ukáže, jaký má kdo ke sportu přístup. Kdo v něm chce něco dokázat, kdo se jím chce bavit a kdo ho případně dělal jen ze setrvačnosti.