Ahoj všichni
Léto je ideálním obdobím pro pikniky, grilování a osvěžující dobroty. Ale právě vysoké teploty mohou proměnit některá jídla v riziko pro zdraví. Která jídla jsou v létě nejvíce nebezpečná a proč? 1. Mléčné výrobky a majonéza. Jogurty, smetana, tvarohové pomazánky či majonézové saláty (např. vajíčkový nebo bramborový) jsou náchylné k rychlému kažení. Bez chlazení se v nich rychle množí bakterie jako Salmonella nebo Listeria. Pokud tyto potraviny delší dobu leží na slunci, raději je nejezte.
2. Maso a uzeniny. Grilované maso musí být dobře propečené – syrové střední části jsou ideálním prostředím pro bakterie. Uzeniny a párky se zase při nevhodném skladování snadno kazí a mohou způsobit zažívací potíže. Maso i uzeniny vždy uchovávejte v chladu a neponechávejte je dlouho mimo lednici. 3. Mořské plody a ryby. Čerstvé ryby a mořské plody jsou citlivé na teplotu. I krátkodobé vystavení teplu může vést k množení nebezpečných mikroorganismů. Při podezřelém zápachu nebo změně barvy je raději nejezte. 4. Dezerty se šlehačkou a krémem. Dorty s máslovým nebo smetanovým krémem mohou být v létě časovanou bombou. Bez chlazení se rychle kazí a jejich konzumace může vést k otravě jídlem. Jak se chránit? Vždy skladujte rizikové potraviny v chladu, ideálně v chladicí tašce s ledem. Vyhýbejte se dlouhému ponechání jídla na stole během oslav a pikniků. Když máte pochybnosti, raději jídlo vyhoďte – zdraví máte jen jedno.
Léto je plné „fesťáků“ a jiných akcí, kde se podávají míchané nápoje, je otázka, z jaké vody se míchají, obzvláště v cizině je proto doporučeno pít pouze balenou vodu a led v míchačkách je velké nebezpečí. Pokud jsem vás dnes tímto příspěvkem poděsil, tak se omlouvám, máme jen půlku léta, tak se bavte dál, ale i při té zábavě na sebe myslete a na své zdraví obzvlášť. Je škoda prožít srpen někde na infekčním nebo v posteli s horečkou.
Marty