Mládež, to nejdůležitější, co jakýkoli sportovní klub může mít. Platí to samozřejmě i o fotbale. Pokud má oddíl peníze, dokáže si získat nadstandardní zázemí. Pokud má výsledky, může postupovat. Dokud ale nemá mládež, nemá ani budoucnost a hrozí mu konec. S mládeží nyní na Prostějovsku nějakým způsobem pracuje zhruba každý druhý oddíl. Někomu se daří méně, někomu více. Všechny mají ale nepochybně jeden cíl: vychovat si do budoucna své vlastní hráče, kteří by se prosadili v mužích.

Má to však háček: málokterý klub z Prostějovska má dorostenecký celek, ze kterého rovnou může brát do áčka nebo do béčka. Pyšnit se jimi nyní mohou v Čechovicích a ve spojeném týmu Brodku u Konice a Konice, dále na nižší krajské úrovni v dalších šesti klubech, včetně třeba Pivína nebo Nezamyslic. Tyto týmy mají velkou výhodu v tom, že mohou své hráče přímo po mládeži zakomponovat k mužům. Zároveň mají více či méně stabilní hráčskou základnu a hlavně mládežnické kategorie rozprostřené napříč věkem navazují na sebe.

Dále jsou zde soutěže žáků. Tedy takové, kde jsou mládežníci ve věku, v němž se často rozhodují, čemu se věnovat a v jaké míře. Je to poznat i na množství týmů. Těch žákovských je výrazně více jak dorosteneckých. Podobně to platí u přípravek. Zde je ten nárůst vidět. A co je hlavní, nedochází zde k výraznému úbytku týmů oproti dřívějšku. Ty se ztrácí až postupem času, v „teen“ věku.

Podívejme se ale na to, jak se klubům v mládeži dařilo. No, nebyla to velká sláva. Zejména dorostenecké kluby se příliš neukázaly. Čechovice ani sloučený výběr Konice a Brodku u Konice se v nejvyšší krajské soutěži moc neprosadily. O patro níže to bylo trochu lepší. Kostelec na Hané i spojený tým Olšan s Kralicemi na Hané vcelku slušně zahrály, prvně jmenované naděje jsou dokonce v čele. Také Nezamyslice ve skupině „B“ též zahrály velice slušně. Naopak Čechovice, Brodek u Prostějova a dále zejména Pivín se topí na dně. V krajské konkurenci se jim nedaří.

Tohle ovšem není moc dobrá zpráva pro budoucnost mužských celků z regionu. Zatímco nyní některé jsou v čele tabulky, například Čechovice, Pivín, Klenovice na Hané nebo Haná Prostějov, v budoucnu to tak být nemusí. U Konice, tam je vidět snaha svou mládež trvale zlepšovat, pracovat na ni, výsledky nepochybně časem přijdou. U Olšan platí to samé. Jestliže však dorostenecké týmy hrající krajské soutěže z Prostějovska jsou nyní vesměs na spodcích tabulek, začíná být na místě obava, jak ze srovnání za nějaké tři roky vyjdou mužské celky.

Když to shrneme, mládež na tom v regionu opravdu není úplně nejlépe. Negativem je, že zdaleka ne každý klub se jí věnuje a dorost, který už na výsledky hraje, je vesměs nemá. Problémem také je, že není dávno dost týmů na okresní dorosteneckou soutěž. Konkurence zde prostě chybí. A to je problém: kde není konkurence, chybí patřičná motivace ke zlepšení. Pozitivem naopak je, že v porovnání s dobou před pěti lety nevypadá počet mládežnických týmů tak tragicky. A je vidět, že oddíly jako Konice, Olšany u Prostějova, Nezamyslice nebo Jesenec-Dzbel makají. Jejich snaha se jim nepochybně časem vyplatí. Přidají se další?

 

FOTO 9 Sob komentar_mladez

Týmy z regionu moc neválely. Výjimky byly spíše čestné. Foto: Michal Sobecký