Fotbal, lední hokej, basketbal, házená, florbal. Dokonce i futsal. Všechny tyto kolektivní sporty v České republice velmi pravděpodobně dokážou – navzdory složité koronavirové době – plně zkompletovat své profesionální soutěže 2020/2021. Pokud nedojde k hodně neočekávaným okolnostem. Pouze volejbal asi zůstane jediným týmovým odvětvím, kterému se to nepodaří. Samozřejmě vinou zrušení rozjetého play-off UNIQA extraligy žen ČR a tím předčasného ukončení celého uplynulého ročníku.

Tenhle kontroverzní krok Správní rady Českého volejbalového svazu stále i dost silně rezonuje tuzemskou komunitou vyznavačů hry pod vysokou sítí. A plným právem. Nejvíc protestů logicky zaznívá z tábora UP Olomouc, kde si i ze třetího místa po dlouhodobé části dělali reálný zálusk na obhajobu mistrovského titulu. Že na něj Hanačky měly, to ukázaly už dříve v pohárovém Final Four včetně rozhodujícího skolení Liberce. Na ligové scéně však takovou šanci nedostaly, přednost dostalo urychlené rozhodnutí ČVS pod tlakem covidových karantén v některých klubech i termínové nouze kvůli květnové reprezentační kvalifikaci ženského mistrovství Evropy.

Naprosto souhlasím s názory, že šlo o zbytečně unáhlenou reakci svazu. Před společným hledáním jiných cest, jak soutěž sportovní cestou dohrát, dostal přednost direktivní befel od zeleného stolu nekompromisně ničící podstatu zápolení na hřišti. Přitom možnosti rozhodně existovaly. Například počkat na vypršení domácí izolace Šelem Brno i Ostravy, nechat je dokončit poslední duel vzájemného čtvrtfinále a následné medailové série zkrátit na nižší počet utkání. Jiná varianta urychlení závěru spočívala po vzoru ČP v uskutečnění závěrečného turnaje čtyř nejlepších celků na jednom místě. Nebo třeba dvou turnajů Final Four u nejvýše postavených družstev po základní fázi, aby měly výhodu domácího prostředí. Na tohle by se čas do druhé poloviny dubna téměř určitě našel.

I liberecké plejerky přes veškerou zlatou radost, která jim náhle spadla do klína, netajily své názory, že by si premiérový titul mnohem raději vybojovaly přímo na palubovce. Jen pohodlně vyhovět stanoveným řádům bez pracnějšího pátrání po jiných, určitě vhodnějších možnostech prostě někdy nestačí.