Chance liga mužů ČR 2020/2021 sice ještě neskončila, ale dospěla už do své vrcholné fáze, konkrétně k semifinále. Proto je možné se obšírněji zamyslet nad současným rozložením sil ve druhé nejvyšší tuzemské soutěži tolik oblíbeného českého sportu v kontextu nedávné minulosti i s výhledem do nejbližší budoucnosti. Včetně role, kterou momentálně hrají hokejisté LHK Jestřábi Prostějov.

Loni zažila prvoligová společnost výrazný a dá se říct až bezprecedentní zásah do své struktury tím, že po předčasně ukončené předchozí sezóně kvůli nástupu koronaviru nikdo nesestoupil a naopak ze druhé ligy se nahoru posunuli vítězové všech tří skupin. Tím pádem narostl počet účastníků na rekordních osmnáct týmů, přičemž jich mohlo být dokonce devatenáct, kdyby Chomutov nezkrachoval a nemusel do krajského přeboru. I takhle se před soutěží otevíral účastnicky mimořádně široký ročník, navíc notně „zpestřený“ komplikujícím faktorem jménem covid-19.

Přesto mezi elitní kvarteto postoupili – navzdory herním i výsledkovým problémům během zápasově zkrácené sezóny – čtyři největší papíroví favorité. Ani Kladno coby top aspirant na prvenství znamenající přímý průnik do extraligy se přitom nevyhnulo dílčím trablům, dlouho nepůsobilo moc přesvědčivým dojmem. Leč postupem času šli Rytíři dirigovaní hvězdnou dvojicí Jaromír Jágr a Tomáš Plekanec nahoru a svou úlohu naplnili.

Podobný progres zaznamenaly ambiciózní celky Vsetína a Poruby, byť v jejich případě se musely hrabat nahoru z mnohem nižších míst. Což se jim povedlo teprve v závěru dlouhodobé části a především v play-off. Naopak Jihlava se na rozdíl od minulého hrubě nevydařeného ročníku držela tentokrát v popředí celou dobu, zaslouženě šla do vyřazovacích bojů ze druhé pozice. A tu v dramatické čtvrtfinálové sérii potvrdila.

Naproti tomu Přerov dopadl přesně opačně, když po výborné základní fázi neuhájil až nečekaně vysokou třetí příčku v rozhodujících k. o. bitvách. Totéž potkalo původně čtvrtého nováčka z Vrchlabí, jenž vydělával na častém posilování o extraligové pendly z Pardubic a hlavně proto se držel překvapivě nahoře. Tradičně divokou sezónu plnou personálních změn mají za sebou sedmé Litoměřice jakožto součást svazového projektu s krycím názvem Dukla.

Přesně na rozhraní poloviny tabulky zůstaly dva kolektivy se zdánlivě větším potenciálem. Tedy Třebíč dlouho se držící úplného čela pořadí a následně klesající dolů i Slavia Praha se zajímavým mixem mladých a ostřílených hráčů, která se naopak zvedala z (pod)průměru. Vítaným oživením Chance ligy se rozhodně stal Sokolov alias posílený předloňský nováček, jehož atraktivní styl stačil na desátý post.

Nad očekávání dobře si vedlo také dříve slabé Ústí nad Labem (12.), původní úlohu perspektivní štiky soutěže nezvládly po skvělém vstupu udržet Benátky nad Jizerou (15.). Tam však mají jiné než výsledkové priority, stejně jako ve Frýdku-Místku (14.), primárně jde o „farmářské“ rozvíjení mladých plejerů pro extraligu. Ničím takovým nemohl své horší výkony omlouvat dříve nebezpečný Havířov (13.), pro který byl pád mimo play obrovským zklamáním.

Ještě víc dole zůstali další dva prvoligoví novicové, ovšem s hodně rozdílným vyzněním svého snažení. Šestnáctý Kolín se celou dobu pohyboval o dost výš a předváděl sympatický hokej, u sedmnáctého Šumperka postupně vyprchalo původní nadšení z návratu a dostavilo se spíš trápení. Samostatnou kapitolou je pak slabá Kadaň tradičně zametající úplný chvost tabulky.

Na závěr jsme si nechali prostějovské borce, jejichž sezónní počínání jsme už ve Večerníku obsáhle rozebrali. Nyní tedy alespoň stručně. Z hlediska umístění Jestřábi zaznamenali v porovnání s předchozím ročníkem jen malé zlepšení (ze dvanácté na jedenáctou příčku), přitom herní posun byl mnohem výraznější a určitě příjemný. Díky omlazení kádru i jiné filozofii došlo k podstatnému zrychlení stylu směrem k aktivnímu modernímu pojetí hokeje, nicméně všechny neduhy se logicky odstranit nepodařilo. Přesto lze konstatovat, že zajímavě poskládaný mančaft mohl dopadnout o něco lépe, což z více různých důvodů nevyšlo.

Teď čekají značné změny jak hanácký klub, tak celou Chance ligu. V elhákáčku bude podle dosavadních informací nový sportovní manažer, hlavní trenér i podstatná část soupisky. A z další edice druhé nejvyšší národní soutěže budou sestupovat minimálně čtyři družstva, pokud znovu nedojde (vzhledem ke covidovým okolnostem) k operativním úpravám. Jestli současná pravidla zůstanou v platnosti, dá se očekávat lítý boj o záchranu plný nervozity, do kterého se může klidně namočit většina zúčastněných. Kam v téhle předpokládané mele zamíří opětovně přebudovaný Prostějov, to se dá nyní jen složitě odhadovat.

KONEČNÉ POŘADÍ CHANCE LIGY 2020/2021

1. – 4. Rytíři Kladno, Dukla Jihlava, Robe Vsetín a Torax Poruba (postoupivší do semifinále, jež právě probíhá), 5. Zubr Přerov, 6. HC Vrchlabí, 7. Stadion Litoměřice, 8. Slavia Praha, 9. HS Třebíč, 10. Baník Sokolov, 11. Jestřábi Prostějov, 12. Ústí nad Labem, 13. AZ Havířov, 14. HC Frýdek-Místek, 15. Benátky nad Jizerou, 16. SC Kolín, 17. Draci Šumperk, 18. Trhači Kadaň.