I po více než půl roce stojí amatérský fotbal na mrtvém bodě. Čekání na návrat alespoň k tréninkovým jednotkám bez výrazných omezení stále pokračuje. Nejvíce touto situací trpí mládež, pro kterou byl poslední rok asi nejkomplikovanější. Během oné půlroční pauzy jsme vám každý týden přinášeli pravidelné ohlédnutí za zkrácenou podzimní sezónou. Prošli jsme všechny soutěže, ve kterých působí naše regionální kluby. Neopomněli jsme také budoucí naděje regionálních družstev a svůj prostor si vysloužily i všechny tři ženské kluby.

Obtížně se hledají vhodná slova, která by trefně vystihla situaci posledního roku pro sportovce v souvislosti s pandemií koronaviru. Mnoho pozitivního by se však určitě neobjevilo. Už loňský ročník zůstal nedohraný a anulovaný. V sezóně 2020/21 se zatím stihlo pouhých deset kol, poslední utkání navíc proběhla už více než před půl rokem. Na dohrání alespoň poloviny ročníku, aby mohly být soutěže uzavřeny, se čas už výrazně zkrátil. Dokonce už zaznívají ze svazových struktur hlasy, že ani letošní ročník nebude včas uzavřen a sezóna bude anulována.

Z dlouhodobého hlediska už se dá hovořit o velké katastrofě. Nestojí pouze soutěže dospělých, ale také dětí, které bude čekat společně s jejich trenéry náročný restart po všech stránkách. Přitom právě na mládeži stojí budoucnost amatérského fotbalu. Problémy s nedostatečnými počty mládežníků jsou navíc dlouhodobé a pandemie tomuto klesajícímu trendu ještě přidá do kotle. Fotbal je jedním ze základních stavebních kamenů společného života na vesnicích, bez kterého si to jen těžko dokáže spousta obyvatel představit. I kvůli těmto přesahům je zásadní děti dostat zpátky. Snad se tak zase budeme co nejdříve všichni vídat na hřištích a vedle sportu si pochutnávat na pivu a klobásách, oddávat se i tomu, co k fotbalu neodmyslitelně patří.