Asi bychom hledali mezi televizními diváky pod lupou ty, kteří v průběhu minulých desetiletí aspoň nezahlédli mnohokrát reprízovaný seriál M.A.S.H. Téma sice vážné, válečný konflikt není absolutně žádná legrace, jenže právě proto, aby si to všichni náležitě uvědomili, je potřeba určitý nadhled. Konečně při každé činnosti i v těch nejtěžších podmínkách lze najít něco úsměvného.

Možná se vám z množství kultovních scén vybaví ta z tiskové konference, kde se hlavní hrdinové snažili zjistit, proč jejich chirurgické pracoviště nemá nárok na inkubátory. Když se věci neznalý generál snažil dopídit, o co vlastně lékaři polní nemocnice tak zoufale usilují, opáčili, že to je na bacily, což vedlo k následnému dotazu senzacechtivého žurnalisty, mají-li americké jednotky v Koreji bakteriologické zbraně. Zpovídaný pak pronesl legendární větu: „Tohle je tisková konference, tady nebudu odpovídat na žádné vaše dotazy!“

Coby novinář bych měl být takovou arogancí neskonale pohoršen. Veřejnost má přece právo na informace a tak dále. Za normálních okolností určitě. V dnešní pandemické době však toto prohlášení věru má cosi do sebe. Politici, zejména ti vládní, by se měli na tu větu dlouze zadívat.

Premiér nemá pod kontrolou jistě více věcí, každopádně určitě ne své podřízené. Ministři totiž v rámci přitažlivé mediální prezentace zvláště o víkendech vymetají všechny možné a nemožné diskusní pořady na všech myslitelných televizních kanálech a žvaní a žvaní. Bez ladu a skladu. Ministr průmyslu a obchodu, ministr školství, ministryně financí, ministr vnitra a kupodivu i ministr zdravotnictví (lhostejno, který je zrovna ve funkci) mají potřebu neustále prognózovat budoucnost protiepidemických opatření, aby v rámci předvolební kampaně uklidňovali nervózní veřejnost.

Dělají ale celé vládě totálně medvědí službu. Předpovídají na týdny dopředu cosi, co prostě předpovědět nelze, nemáte-li pověstnou křišťálovou kouli. Celou komunikaci s veřejností tak posílají lidově řečeno „do kytek“. Ta se totiž jako tonoucí stébla upne k nějaké zcela nezodpovědně vyřčené větě, že tehdy a tehdy už bude možné rozvolnit to a to, aby pak tvrdá realita (a především skuteční odborníci) učinila takovým slibům přítrž. A občané jsou nas..ní čím dál víc. A tím i nezodpovědnější. A boj s epidemií se nadále (a zbytečně) protahuje.

Proto by se měla celá vláda řídit v těchto momentech jedním základním pravidlem. Vše si interně vyříkat a ke covidu nechat striktně mluvit pouze ministra zdravotnictví. Tedy toho pravého. Rychlá výměna na tomto postu minulý týden zase zapříčinila vlnu emocí sportovní veřejnosti, která začala organizovat venkovní tréninky ve dvaceti lidech, aby se tomu o víkendu zase zatnul tipec. A když už pořádáte tiskovou konferenci, pamatujte na to krásné přísloví. Mluviti stříbro... A dál už to znáte.