„Je škoda, že se pomalu každý rok mění téměř celý tým.“ Tak zněla slova někdejšího trenéra Jestřábů Jiřího Šejby na tiskovce po uplynulé sezóně. A podobně později hovořil i jeho asistent Ivo Peštuka. Měsíc se s měsícem sešel, první jmenovaný už v týmu nefiguruje, o konci druhého se živě spekuluje a konec dlouholetého asistenta je rovněž na spadnutí.

Oba však měli pravdu, a to hned ve dvou věcech. Zaprvé v tom, že tým, který měl rozhodně potenciál, se krátce po konci sezóny začal rozpadat. Dnes? Pouhé torzo, vzpomínka. Odešla více než třetina hráčů a téměř všechny hlavní opory. Přitom stačilo kostru týmu udržet další dva tři roky. A výsledky by se při koncepční práci a vhodném doplnění dostavily. Jenže kde není návaznost, nemůže být řeč ani o koncepci a dlouhodobější práci.

A tím se dostáváme ke druhému bodu. Oba trenéři si byli vědomi, že při exodu hráčů se tým fakticky záhy dostane do bodu nula. Práce započatá u mladých hráčů jako Jandus, Novák, Hrníčko či Drtil ještě s Jiřím Vykoukalem, Ladislavem Lubinou a poté vyšperkovaná Jiřím Šejbou přichází vniveč. Tým se nově nemá téměř o co opřít – ani o sehranost, ani o určitý (pozitivní) vztah k prostředí, ani o pokračování v práci s hráči. Ti jsou totiž nyní na odchodu, a to ve velkém.

Jestřábi jako klub bohužel nepředstavili žádnou vizi do budoucna, žádné cíle. Ani to, podle jakých priorit budou sestavovat tým. Klub podává jen kusé nebo žádné informace, řadu z nich musí fanoušci (a média) čerpat od hokejové konkurence a ze zákulisních drbů. Což bohužel na atraktivitě mezi fanoušky určitě nepřidá.

Jestřábi jsou navíc prakticky neustále na rozcestí, přinejmenším potřetí v řadě. Poprvé se na něj dostali ve chvíli, kdy se jim ani napotřetí s kvalitním týmem nepodařilo přejít první kolo play-off. Podruhé loni, kdy mužstvo skončilo dvanácté a zdaleka nenaplnilo předpoklady. A naposledy nyní, kdy z týmu po pouhém měsíci a půl není kámen na kameni a jistých je jen minimum věcí.

Kam se nyní prostějovští Jestřábi vydají? Má se s nimi vůbec dále v hokejovém světě počítat? A pokud ano, jakou budou mít roli? Otázek je opravdu hodně. Odpovědi však žádné.