Co očekávat od UNIQA extraligy žen ČR 2021/22? Nyní, více než čtvrt roku před zahájením soutěže, jsou jakékoliv prognózy takříkajíc na vodě. Při pozorném sledování uplynulé smršti změn v hráčských kádrech jednotlivých klubů však přece jen lze předběžně stanovit určitý nástin jejich odhadované síly.

Navzdory nemalým přesunům na soupisce mistrovského Liberce a ještě větším korekturám ve složení pohárově triumfující Olomouce je už teď zřejmé, že právě tyhle dva celky zatím působí nejnabitěji. Dukla přitom sází spíš na tuzemské plejerky, UP na cizinky. Každopádně o žhavých adeptech na finále je jasno.

Další dva vysoce kvalitní týmy z uplynulé sezóny Olymp Praha i Šelmy Brno sice přišly o některé své top tahounky, ale nikdo nepochybuje, že je v jejich možnostech přivést adekvátní náhrady. V zákulisí se nové posily a zároveň opory již rýsují, s nimi by Pražanky a Jihomoravanky měly být schopné doplnit pole největších favoritů na kvarteto. Stejně jako loni.

Zajímavé akvizice včetně zahraničních si pořídilo brněnské Královo Pole, naopak štika minulého ročníku z Ostravy dosud informačně mlčí. Leč nikdo nepochybuje, že bývalý reprezentační kouč Zdeněk Pommer opět sežene velice dobré hráčky za ty odcházející.

Právě to se slibně povedlo v případě volejbalistek Prostějova, které se tak papírově řadí (podobně jako loni) do potenciálního boje o páté místo i do možného trápení elitní čtveřice. Což během nevydařené poslední sezóny vůbec nevyšlo, naopak díky angažování především Simony Bajusz a Raquel Lööf da Silva se potenciál obměněného kolektivu VK rozhodně dostal výš.

Neboť se však z extraligy bude zase sestupovat a dolů samozřejmě nechce nikdo, není možné předem odepisovat ani trio podceňovaných družstev Přerov, Šternberk, Frýdek-Místek. Například do hanáckého Sokola nastoupil trenér Martin Hroch, nic vzdávat určitě nebudou ani bojovné Zubřice či Sokolky ze severu Moravy.

Každopádně půjdou očekávat maximálně líté bitvy, až to za tři měsíce propukne. A podstatné přitom bude, aby se bez ohledu na možné další vlny koronaviru už nic neodkládalo, či dokonce nerušilo a sport mohl kontinuálně fungovat.